Eén privacyprotocol voor buurtteams.

D66 wil dat buurtteams met één privacyprotocol gaan werken. Bescherming van persoonsgegevens is bij de buurtteams op dit moment nog niet goed geregeld, vindt de fractie. Eerder stelde de fractie hierover al vragen aan het college.

Eén protocol

In de buurtteams werken inmiddels meer dan vierentwintig zorgaanbieders samen om mensen te ondersteunen die het op eigen kracht even niet redden. D66 is voorstander van de buurtteams, maar vindt het een slechte zaak dat elke organisatie andere regels heeft over de bescherming van persoonsgegevens. D66-raadslid Selma Bas: ‘Eén buurtteam, één privacyprotocol, dat is het uitgangspunt voor D66. Het moet voor cliënten én zorgaanbieders duidelijk zijn hoe persoonsgegevens beschermd worden.’ De wethouder deelt de zorgen van de D66-fractie. Hij heeft toegezegd dat er één privacyprotocol voor alle zorgaanbieders in de buurtteams komt.

Privacy voorop

Privacybescherming staat bij D66 voorop. De fractie vroeg al eerder aandacht voor de bescherming van persoonsgegevens van cliënten bij de gemeentelijke dienst Werk en Inkomen. Eerder deze week werd bekend dat er geen vingerafdrukken meer worden opgenomen bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart. D66 Utrecht nam hiervoor in 2011 het initiatief met een oproep aan het college om dit signaal af te geven aan de minister van Binnenlandse zaken. Fractievoorzitter Klaas Verschuure: ‘D66 blijft zich inzetten voor de privacybescherming van onze inwoners. Persoonlijke gegevens horen niet rond te slingeren of in onbevoegde handen te komen.’