Wonen en werken in het buitengebied
Het woningtekort is ook in onze gemeente schrijnend. Binnenstedelijk zijn onvoldoende geschikte locaties en kost het veel tijd om te bouwen. D66 verwacht echter dat het woningtekort tijdelijk is. Het woningtekort is een gevolg van de toename van eenpersoons huishoudens en een gebrek aan doorstroming. Op een zeker moment, mede door de effecten van de vergrijzing, zal de vraag naar woningen weer afnemen. Om het tijdelijk woningtekort op te lossen zal ingezet moeten worden op kleine en/of levensloopbestendige woningen. Bestaande regels die het samenwonen belemmeren, moeten gewijzigd worden.
D66 wil dat buiten stedelijk meer mogelijkheden ontstaan voor wonen. In overleg met de provincie wil D66 in het woningbouwprogramma opnemen dat woonpercelen in het buitengebied gebruikt mogen worden om duurzaam te verstedelijken. Dat houdt in dat een eigenaar van een woonbestemming in het buitengebied binnen de bestaande kaders zijn woonperceel mag opdelen in twee tot drie woonpercelen. Op die percelen mogen kleine woningen gebouwd worden. Het tweede woonperceel is bestemd voor sociale huur. Het eventuele derde woonperceel is voor geliberaliseerde huur of koop. Zo wordt op een eenvoudige manier meer woonruimte gecreëerd.
Gemeente en woningcorporaties zijn terughoudend in het investeren in kernen en buitengebied. Zij zijn vaak afhankelijk van projectontwikkelaars. Door de inwoners zelf te laten investeren wordt de gemeente minder afhankelijk van projectontwikkelaars en kunnen inwoneren profiteren van kleinschalige bouw.
D66 wil ook meer kleinschalige recreatievoorzieningen op percelen van inwoners in het buitengebied toestaan.