Op weg naar de extensieve vleesveehouderij

Nabij Blokzijl wil een melkveebedrijf een switch maken. Deze keuze biedt veel kansen voor de natuur waar boeren hand-in-hand samen gaan en waarbij het bedrijf een toekomstperspectief heeft.

Een stap naar
natuurinclusief boeren

Laat ik beginnen met het uitspreken van mijn waardering naar de familie van deze melkveeboerderij. Opgegroeid op deze plek en het bedrijf uitgebouwd tot wat het nu is. Door een stuk schaalvergroting en veranderende regelgeving rondom natuur, liep het bedrijf uit de pas met de mogelijkheden. Dan kom je voor een keuze te staan, wat ga je doen. Waardering voor de keuze van deze familie. Dat vereist lef. Lef om met natuurmonumenten en bevoegd gezag in gesprek te gaan: wat is wel mogelijk? Ik snap de keuze goed, want daar op het bedrijf rondgelopen te hebben dan zie je weer op een winterse dag dat het hier prachtig wonen is. Een van de kernpunten waar D66 voorgaat is de transitie naar kringlooplandbouw. Dit houdt in dat boeren overstappen op landbouwmethoden die de natuurlijke kringlopen respecteren en versterken, met als doel de ecologische voetafdruk te verkleinen en de biodiversiteit te bevorderen.

Koeien grazen in de natuur. Beeld: D66

Hoe zit het met stikstof?

Op dit moment is het omliggende Natura 2000 gebied erg stikstofgevoelig en is het noodzakelijk dat de stikstofdepositie verminderd wordt. Het huidige boerenbedrijf is wat uitgebreid gegroeid en door de strakker wordende regelgeving nu werkend buiten de huidige vergunning. Met de aanpassing van het huidige aantal 90 melkkoeien en 60 stuks vrouwelijk jongvee naar zo’n 300 stuks vleesvee voldoet de boerderij weer aan de vergunning. De depositie van vleesvee is gunstiger dan van melkkoeien en daarmee gaat het gebied er netto op vooruit. Met deze switch is weer zekerheid en toekomstperspectief. Of dat een precedentwerking in de hand werkt in de gemeente? Dat is een mogelijk risico, maar we zullen komende jaren veel veranderingen zien met als totale doen de stikstofdepositie verlagen.

Samenwerking met Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is al jaren bezig om een goed weidevogelgebied te ontwikkelen. Het contact met deze boer gaf de kans om hier samen op te trekken en dit te ontwikkelen. Het is een plan dat goed past binnen de Overijsselse 3×3 aanpak en het Aanvalsplan Grutto. Er ontstaat zo’n 50 a 60 hectare grasland met weidevogelbeheer en is daarom een goede en welkome uitbreiding op de huidige natuur. Daarnaast zal door de inzet van een potstal, en dat vervolgens verspreiden over het land, de bodem in het gebied verbeteren. Dit zorgt voor een actief bodemleven met voldoende organische stof

Een overzichtsfoto van de polder achter Blokzijl nabij het natuurgebied. Beeld: Cyclomedia

D66 kan dit plan van harte ondersteunen en hoopt dat dit als voorbeeld kan dienen voor de omgeving. Het is geen gemakkelijke weg door het landschap van gemeentelijke regels, maar laat dit voorbeeld de weg plaveien voor meer switches in omgeving, zodat hier prima geboerd kan worden en natuurherstel gestimuleerd wordt.