Algemene beschouwingen PPN 2025-2029

Laat ik maar met de deur in huis vallen: het lijkt alsof het college de verhuisdozen al aan het inpakken is. Een perspectiefnota met beleidsarmoede en gebrek aan visie. Als je een schip op koers wil houden in stormachtig weer, kijk je niet naar de golven, dan kijk je naar de stip op de horizon. Die stip is er: gelijke kansen, duurzame keuzes, en een gemeente waarin mensen meedoen en kunnen meebeslissen.

D66 gelooft dat dit perspectief juist nú nodig is. Niet afbouwen, maar aanjagen. Want Steenwijkerland verdient méér dan alleen onderhoud aan bestaand beleid. Wij willen bouwen aan een toekomst waarin we met vertrouwen vooruit kunnen kijken.

Woningbouw

Het eerste thema vraagt letterlijk om bouwen: woningen. Starters, senioren, gezinnen. Iedereen zoekt een plek. We zien beweging, en dat is goed. Maar laten we eerlijk zijn: het tempo in Steenwijkerland is geen versnelling. Kijk naar buurgemeentes, zoals Meppel: daar schieten woonwijken als paddenstoelen uit de grond.

Waarom lukt dat daar wel? In Steenwijkerland zien we veel kleine plannen, maar een tekort aan uitvoering. Het college noemt capaciteitsproblemen. Dan is de vraag: wat doen we eraan? D66 wil grotere projecten durven denken én doen, zodat we de doorstroming echt op gang brengen.

Nieuwbouwwoningen in Steenwijk worden snel klaargemaakt.

Woningen in Steenwijk in aanbouw. Beeld: D66

Klimaatadaptatie & Duurzaamheid

Voorzitter, vandaag op een bloedhete dag, is de realiteit van klimaatverandering voelbaar. Steenwijkerland wil in 2050 klimaatbestendig zijn. Mooi. We zien het reeds terugkomen in nieuwe plannen die ontwikkeld worden. De Lokale Adaptatiestrategie is een basis, maar we vragen ons wel af in hoeverre de plannen doorontwikkeld worden richting 2050 en niet stopt over een paar jaar.

Worden hittegevoelige wijken in kaart gebracht?
Krijgen we meer verkoeling en groen in versteende buurten?
En waar blijft structurele participatie hierop?
Klimaatadaptatie doe je samen, zoals de Regionale Adaptatiestrategie stelt.

Als we duurzaam willen doorbouwen, dan moet dat ook voor een Duurzaam Steenwijkerland. De verduurzaming van gemeentelijk vastgoed blijft stilstaan en ontwikkelingen in duurzame energie opwekken zijn vertraagd. Voor de energiemix is het noodzakelijk om ook stappen te zetten met windenergie. De Warmtevisie 2.0 komt eraan. Het lijkt erop dat het college zich laat leiden door de netbeheerders. We zien graag dat het college zelf leiderschap toont en hopen in de Warmtevisie 2.0 dat meer terug te lezen.

Onderwijs & Jeugd

Dan onze toekomst: de jeugd. Er zijn mooie stappen gezet in onderwijshuisvesting: de unilocatie in Steenwijk, en integratie van scholen in Giethoorn, Blokzijl, Wanneperveen. Dat vraagt bestuurlijk lef. En die koers moet worden doorgezet, met centrale, toekomstgerichte onderwijsplekken in álle kernen.

Tegelijkertijd lezen we dat de beheersing van basisvaardigheden afneemt. Jongeren die moeite hebben met lezen, rekenen en schrijven. Dat raakt hun toekomst én die van onze samenleving. Wat doet het college om dit te keren?

Als we kijken naar de toekomst van onze jeugd, willen we gelijke kansen bieden. Want hoe vrij ben je als je niet de middelen hebt mee te doen met sport, cultuur en recreatie. Daarom dienen we de motie van CPB voor de Steenwijkerlandsepas mede in. Voor D66 raakt dit de kern van het sociaal-liberalisme. Om met de woorden van Jan Terlouw te spreken: Is liberalisme niet “Ik ben vrij, maar wij zijn vrij. Het echte liberalisme blijft altijd arm in arm gaan met gelijkheid en vooral broederschap.”

Platteland & Natuur

Voorzitter, ons platteland. Vol met prachtige natuurgebieden. Dat vereist aandacht. Een goede focus om balans te zoeken tussen leefbaarheid, economie en ecologie. De gebiedsprocessen rond natuur en landbouw zijn waardevol. De presentatie van de Baarlingerpolder liet zien dat het ministerie goed is aangehaakt en meedenkt. Maar bij inwoners leeft nog vaak het beeld van strijd tussen boer en natuur. Terwijl dat niet hoeft. Die samenwerking moeten we versterken.

Om ons platteland en natuur te versterken is er een aantal jaren terug ingezet op ecologisch bermbeheer. Hiermee bevorderen we de biodiversiteit wat goed is voor de soortenrijkdom aan flora en fauna. Nu  is het tijd om het effect te meten. Met een nieuwe biodiversiteitsmeting kunnen we leren, verbeteren en verder bouwen. Vandaar onze motie voor een evaluatie in 2026.

Koeien grazen in de natuur. Beeld: D66

Toerisme

Tot slot toerisme. De aantallen toeristen in onze gemeente liggen hoog. We zien het met de parkeerdruk en verkeersveiligheid rondom Giethoorn. Dat vraagt ook iets van ons. Het college noemt toerisme “economische drager”. Dan hoort daar ook verantwoordelijkheid bij: voor leefbaarheid én infrastructuur. Niet doorbouwen, maar doorpakken. D66 vindt de gemeentelijke inkomsten van toerisme te laag. Wij hebben veel te bieden in onze gemeente, daar mogen we ook meer voor vragen.

Daarmee kunnen we meer investeringen doen waar iedereen wat aan heeft. Denk aan fiets- en wandelroutes, voorzieningen als watertappunten, en verbetering van bestaande paden zoals het Hamspad bij Blankenham. Toerisme is een kracht, maar die moet eerlijk gedeeld worden.

Afrondend

Voorzitter, veel gaat goed in de gemeente. D66 kiest voor vooruitdenken, voor keuzes met lange adem. Dat is precies wat we missen in deze perspectiefnota. Grote opgaven los je niet op met korte termijn beleid. Daarvoor is een vergezicht nodig.
Laten we samen die horizon scherp stellen. Voor een duurzaam, eerlijk en betrokken Steenwijkerland.

Dank u wel.

Bekijk de bijdrage van Thom hier.

Beeld: Jose Poppe – van Ittersum