Resultaten: betere verdeling woningen

Woningaanbod
De woningmarkt in Schiedam, maar ook de woningmarkt in de overige gemeenten binnen de regio rijnmond is erg uit balans. Schiedam, Rotterdam en Vlaardingen hebben erg veel sociale woningbouw terwijl de overige gemeenten weinig sociale woningbouw hebben. Uit deze overige gemeenten is er daardoor een toestroom van mensen naar de sociale woningbouw van Schiedam. Dit leidt tot wachtlijsten in Schiedam.

Tegelijkertijd zijn er in Schiedam te weinig woningen in het middensegment waardoor Schiedammers vanuit de sociale woningbouw binnen Schiedam moeilijk kunnen doorstromen en daardoor noodgedwongen verhuizen naar andere gemeenten.
We willen graag meer studenten in Schiedam zien wonen.
Ook zien we dat senioren graag willen verhuizen vanuit hun eengezinswoning naar bijvoorbeeld een appartement, maar dat zij dan wel graag in hun vertrouwde buurt willen blijven. Ook hiervoor is te weinig aanbod. Het gevolg is, dat deze mensen langer dan zij zouden willen in hun “oude”woning blijven.

Hiermee worden wachtlijsten in stand gehouden. Een onwenselijke situatie.

De oplossing hiervoor: Bouwen, bouwen, bouwen!

Tijdens het vorige college, waarin D66 de grootste partij was, is veel werk gemaakt van het bouwen van woningen in het midden- en duurdere segment. Onder andere op Sportpark Kethel, Sportpark Harga, de Houthaven.

Dit is een succes gebleken. Zo is 70% van de woningen in de Schiedamse Meesters (Sportpark Kethel) gekocht door inwoners van Schiedam. Ook bij andere nieuwbouwprojecten, zoals Harga, zien we Schiedammers doorstromen in hun eigen stad. Een andere maatregel was het afschaffen van verplichte erfpacht. In Schiedam kun je nu een huis kopen, dat op eigen grond staat.

Meer sociale woningbouw in de regio
Het huidige college, waarvan D66 deel uitmaakt, heeft afspraken gemaakt met een groot aantal steden in Zuid Holland, over het bouwen van meer sociale huurwoningen. Steden die hier de afgelopen tientallen jaren weinig mee hebben gedaan, zullen meer sociale huurwoningen moeten bouwen. Dit zal de druk op Schiedam verminderen.

Ook wordt verder werk gemaakt van het bouwen van woningen in met name het midden- en duurdere segment. Zo staan voor Schieveste ongeveer 3000 woningen gepland. Hierin zijn ook woningen in het sociale huursegment opgenomen.

In september 2020 behandelde de gemeenteraad de nieuwe Woonvisie voor Schiedam.

Deze sluit voor het grootste deel aan op ons verkiezingsprogramma. Inclusief onze wens NIET te bouwen op Sportpark Thurlede. Met het onderzoek naar de mogelijkheden voor tiny houses op Volkstuinencomplex Thurlede wordt ook onze wens tot het behoud van dit complex een stuk groter.