Speech Agnes Maassen opening politiek seizoen

We staan aan de start van de tweede helft van de raadsperiode. Afgelopen twee jaar hebben we veel plannen kunnen realiseren. Maar er is ook genoeg om de komende twee jaar vol mee aan de slag te gaan. Afgelopen weekend was de opening van het nieuwe politieke seizoen van D66 Rotterdam in de Cultuurwerkplaats in de Tarwewijk. Een mooie plek om samen met de leden terug te blikken en vooruit te kijken naar het komende jaar. Hieronder is de speech van onze fractievoorzitter Agnes terug te lezen, die zij deze avond heeft gegeven.

Welkom allemaal! Goed om weer samen te zijn, met zicht op een nieuw politiek seizoen vol kansen en uitdagingen.

Ik ga het kort houden vandaag, maar ik wil toch graag stilstaan bij een aantal successen van de afgelopen 2 jaar. Onze stad is volop in ontwikkeling, en daar zijn we trots op. In de rest van Nederland is de bouw stilgevallen, maar in Rotterdam bouwen we tegen de trend in juist door. Ook hebben we eindelijk het startsein gegeven voor de ontwikkeling van de Oostflank. Dat betekent 30.000 nieuwe woningen voor Rotterdam én 9.500 op Zuid met natuurlijk Feyenoord City.  En heeft onze wethouder Chantal geld weten binnen te halen van Den Haag zodat we een nieuwe stadsbrug kunnen bouwen om Noord en Zuid beter met elkaar te verbinden.

Ook op het gebied van verkeersveiligheid zetten we stappen. We gaan 115 straten omzetten van 50 naar 30 km/h, we hebben binnen de ring volledig betaald parkeren ingevoerd en voor de fietsers en voetgangers maken we eindelijk ruim baan in de stad: minder parkeerplekken en meer fietspaden. Ook op klimaat pakken we door: we liggen op koers met de CO2-reductiedoelstellingen, zijn Nederlands kampioen zonnepaneelleggen en koploper in het plaatsen van elektrische oplaadpalen. O, en ook op windenergie liggen we op koers met het plaatsen van windmolens. En als eerste stad van Nederland hebben we een burgerberaad voor klimaat, waarbij Rotterdammers mogen meepraten over klimaatmaatregelen.

Ook voor gezelligheid is in Rotterdam plek in de stad. Daarnaast mag de Rotterdamse horeca een uurtje langer open blijven, en we verwelkomen binnenkort maar liefst 15 nieuwe nacht-initiatieven in de stad. We investeren flink in kunst en cultuur, met de renovatie van Boijmans en de toevoeging van 26 nieuwe makers in de Rotterdamse cultuurplannen.

We zijn ook ontzettend trots op de nieuwe aanpak voor dakloze Rotterdammers. We bieden nu iedereen onderdak. Daarnaast zijn we dit jaar gestart met het uitgeven van gratis menstruatieproducten aan de ruim 135 basis- en middelbare scholen én worden op veel scholen gratis schoolontbijtjes aangeboden.

Op de huurmarkt pakken we flink door. Dankzij de wet betaalbare huur, inzetten op goed verhuurderschap en nieuwe individuele contracten voor studenten wordt de huurtoeslag toegankelijker en zijn studenten niet langer afhankelijk van onvoorspelbare huurconstructies. Zo zorgen we ervoor dat iedereen een plek heeft om te wonen en te studeren. En dankzij D66 is dit jaar de MBO-introductieweek van start gegaan.

Ik wil onze wethouders Chantal en Saïd, de wijkraadsleden, fractiemedewerkers en natuurlijk de leden van Rotterdam bedanken voor hun harde werk, deze resultaten waren er niet geweest zonder hun inzet. En natuurlijk mijn fractiegenoten Joan, Ingrid, Tim en Fatih en ons burgerraadslid Pelle.

Maar we zijn er nog lang niet. Met een nieuw politiek seizoen voor de deur komen nieuwe uitdagingen. Met het nieuwe kabinet is er op landelijk niveau voor een conservatieve koers gekozen. En dat betekent dat we in Rotterdam een extra stap moeten zetten voor de progressieve waarden waar D66 voor staat. We zijn strijdbaar en vastberaden om van Rotterdam het voorbeeld voor de rest van Nederland te maken. Want Rotterdam is een plek voor iedereen, waar iedereen welkom is en iedereen mag zijn wie die wil zijn. Samen met jullie knokken we keihard voor dat ideaal.

Dank jullie wel en geniet van de borrel!