Gesprek over Referendum-verordening

Er is op dit moment landelijk niets wettelijke geregeld om decentrale referenda te organiseren. Elke gemeente is voor zichzelf aan het uitzoeken hoe inwoners betrokken kunnen worden bij belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen op lokaal niveau. Dat gaat vaak goed en in veel gevallen ook niet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft enige tijd geleden de modelverordening Model Referendumverordening opgesteld en deze met een brief aan alle gemeenten aangeboden. Daar is door de gemeente Renkum tot op heden inhoudelijk nog niet veel mee gedaan.
Tijdens de raadsvergadering van 20 december werd de motie ‘Bespreekstuk Referendumverordening maart 2024’ besproken en in stemming gebracht. De fractie van D66 Renkum stond weliswaar achter de inhoud van die motie
(“… in een raadscommissie bediscussiëren hoe over deze materie wordt gedacht en bezien in hoeverre een dergelijke verordening voor onze gemeente gewenst is;”), maar gaf in de vergadering aan van mening te zijn dat ook andere vormen van burgerparticipatie onderzocht moeten worden en in een dergelijke verordening opgenomen dienen te worden. Niet alleen een referendum, maar bijvoorbeeld ook het al eerder door D66 Renkum voorgestelde burgerberaad, een petitie of een opiniepeiling zijn vormen van burgerparticipatie die van heldere organisatiekaders moeten worden voorzien. Daarnaast is er afgelopen jaar een raadswerkgroep aan het werk geweest waarin raadsleden uit diverse fracties samenwerkten om tot een bespreekstuk voor inwonerparticipatie te komen. Dat bespreekstuk komt begin 2024 in de raad op de agenda. D66 Renkum wil de uitkomsten van die raadswerkgroep afwachten voordat een extra debat wordt gevoerd over hetzelfde onderwerp en het werk van de raadswerkgroep min of meer voor niets kan zijn geweest.
Met de door D66 Renkum ingebrachte kanttekeningen werd rekening worden gehouden. De motie ‘Bespreekstuk Referendumverordening maart 2024’ werd erop aangepast en vervolgens ook met steun van D66 aangenomen.