Aanbesteding exploitatie Concertzaal Oosterbeek

Concertzaal Oosterbeek - Beeld: Jurjen Berends

Tijdens de commissievergadering op 12 maart en de raadsvergadering op 26 maart stond de aanbesteding voor de
exploitatie van de Concertzaal in Oosterbeek op de agenda. De raad werd gevraagd om in te stemmen met het plan van aanpak voor de voorbereiding en begeleiding van deze aanbesteding, en om een projectbudget van € 97.500 beschikbaar te stellen. Dit betekent dat er eindelijk concrete stappen worden gezet voor de nieuwe exploitatie van de Concertzaal. D66 Renkum is van mening dat dit een positieve ontwikkeling is voor Oosterbeek en de gemeente Renkum als kunstenaarsgemeente. Voor iedereen die van kunst, cultuur en erfgoed houdt, betekent dit dat de exploitatie van de Concertzaal, mits alles goed verloopt, vanaf 2026 eindelijk verzekerd is. We wachten nog op het kaderstellend document dat ter besluitvorming aan de raad zal worden voorgelegd.
 
Tijdens de commissievergadering stelde Peter Kraak namens de fractie vragen en plaatste hij opmerkingen. Hij verwees onder andere naar het Didam-arrest als argument voor de aanbesteding, maar dit is niet correct, aangezien dat arrest betrekking heeft op vervreemding, terwijl het hier gaat om de aanbesteding van de exploitatie. Dit is een reguliere opdracht die al vóór het Didam-arrest aanbestedingswaardig was.

Daarnaast vroeg Peter naar de maatregelen en voorstellen uit de perspectiefnota van 2019. Daarin werd aangegeven dat commerciële horeca bij de Concertzaal mogelijk moest worden gemaakt door het bestemmingsplan aan te passen, en dat er onderzoek moest worden gedaan naar de mogelijkheid van verkoop voor een marktconforme prijs. Met het huidige plan van aanpak worden deze activiteiten echter min of meer overgeslagen.

De fractie is van mening dat er eerder duidelijkheid over het legaat had moeten komen; D66 Renkum heeft dit eerder al aangegeven tijdens de behandeling van het onderwerp “Durf te kiezen”. Wij beschouwen deze kosten, waarvan de juridische rechten en plichten vanuit het legaat nog steeds niet helder zijn, als een oneigenlijke post binnen het projectbudget.

In het plan van aanpak staat verder dat een stakeholdersanalyse onderdeel uitmaakt van de inventarisatiefase, oftewel dat er onderzoek wordt gedaan naar belanghebbenden. Wat D66 Renkum betreft, moet dit onderzoek zich niet beperken tot een selecte groep bekenden; er zijn ook andere partijen geïnteresseerd in de exploitatie van de Concertzaal. We hebben de wethouder verzocht om dit traject duidelijk te communiceren.

Uiteindelijk hebben we in de raadsvergadering van 26 maart als fractie ingestemd met het gevraagde projectbudget en het plan van aanpak vanuit de verwachting dat het snel tot duidelijkheid leidt over de toekomst van de Concertzaal, die altijd een belangrijk onderdeel van ons erfgoed zal blijven.

Johannes Kneppelhout - Beeld: Wikipedia