Artikel 41 vragen afvaldumpingen
Oss en de Afvalmagie: waar zijn al die dumpingen heengegaan?
Afvalmagie?
Op 27 oktober 2023 publiceerde DTV Nieuws een artikel waarin wethouder Dolf Warris aangeeft dat het aantal afvaldumpingen in de gemeente Oss is afgenomen. Hoewel een daling van afvaldumpingen positief lijkt, roept deze berichtgeving bij onze fractie vragen op over de oorzaken en gevolgen van deze afname. Het is belangrijk om te begrijpen of deze daling daadwerkelijk het resultaat is van minder dumpingen, of dat wellicht andere factoren zoals veranderingen in het meldingsproces een rol spelen. Daarnaast heeft de wethouder tijdens de opiniecommissie aangegeven schriftelijk te zullen reageren op vragen van onze fractie over de kosten voor het opruimen van gedumpt afval in onze gemeente.
Vragen
Wij zouden daarom graag meer inzicht krijgen in de opruimkosten en de invloed van beleidskeuzes, zoals het beëindigen van de ondersteuning voor de BuitenBeter-app, op de meldingsbereidheid van inwoners. Daarom stelt D66 Oss de volgende vragen:
- Hoeveel kosten maakt de gemeente Oss jaarlijks voor het opruimen van gedumpt afval, en hoe hebben deze kosten zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
- Welke verklaringen ziet het college voor de afname in het aantal geregistreerde afvaldumpingen? In welke mate weerspiegelt deze afname volgens het college een daadwerkelijke daling in het aantal dumpingen?
- Hoe heeft het besluit om de BuitenBeter-app niet langer te ondersteunen, volgens het college, invloed gehad op de bereidheid van inwoners om dumpingen en zwerfafval te melden? Welke overwegingen heeft het college over het effect van deze beslissing op de meldingsbereidheid?
- Welke inzichten kan het college delen over de verhouding van het aantal meldingen over zwerfafval ten opzichte van het totale aantal meldingen over de openbare ruimte? Wat zeggen deze gegevens volgens het college over de aard en de frequentie van de meldingen?
- Welke ontwikkelingen ziet het college in de verschillende soorten meldingen binnen de openbare ruimte sinds het stopzetten van de BuitenBeter-app? In hoeverre beschouwt het college de huidige meldingsstructuur als passend bij de behoefte van onze inwoners?
- Is de wethouder bereid om ambtenaren te vragen meldingen over de openbare ruimte die – al dan niet via BuitenBeter- via e-mail binnenkomen op dezelfde manier handmatig te verwerken als meldingen die telefonisch via 140412 of via de website ‘’melding openbare ruimte’’ worden gedaan?