Artikel 41 vragen beweegnorm scholen
Niet stilzitten: hoe krijgen we Oss in beweging op de basisschool?
Onderzoek
Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat een aanzienlijk deel van de basisscholen niet voldoet aan de beweegnorm. Deze bevindingen baren ons zorgen, gezien het belang van voldoende beweging voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Sinds het schooljaar 2023/2024 is het verplicht dat basisscholen minimaal twee uur per week bewegingsonderwijs aanbieden. Deze verplichting werd ingevoerd vanwege de toenemende zorgen over het zittende gedrag van kinderen in Nederland.
Vragen
Toch geven veel schoolleiders en vakdocenten aan dat het lastig is om aan deze verplichting te voldoen, vaak door een tekort aan geschikte faciliteiten of door overvolle roosters. Daarom stelt D66 Oss de volgende vragen:
- In hoeverre is het college op de hoogte van het aantal basisscholen in Oss dat momenteel niet voldoet aan de wettelijke beweegnorm? Wat zijn volgens het college de belangrijkste oorzaken van dit tekort, inclusief eventuele factoren zoals personele capaciteit?
- Welke signalen ontvangt het college over situaties in Oss waarbij het gebrek aan geschikte gymzalen of andere faciliteiten ervoor zorgt dat kinderen te weinig gymles krijgen? Hoe speelt de personele capaciteit hierin een rol?
- Kan het college inzicht geven in de bezettingsgraad van gymzalen en sportfaciliteiten in de gemeente Oss, en hoe deze bezettingsgraad de mogelijkheden voor bewegingsonderwijs beïnvloedt?
- Welke mogelijkheden ziet het college om de beschikbaarheid van passende accommodaties voor het geven van bewegingsonderwijs in Oss te verbeteren?
- Als er tekorten aan faciliteiten en personele capaciteit zijn, op welke manieren ondersteunt de gemeente Oss scholen bij het vinden van alternatieve locaties of oplossingen? Wat zijn voorbeelden van samenwerking met sportorganisaties of bedrijven?
- Zijn er basisscholen in Oss die vanuit de onderwijsinspectie een herstelopdracht hebben gekregen vanwege het niet voldoen aan de beweegnorm? Zo ja, om hoeveel scholen gaat het en welke specifieke maatregelen zijn noodzakelijk volgens het college?
- Welke ondersteuning biedt de gemeente Oss aan scholen die een herstelopdracht hebben gekregen, zodat zij in de toekomst kunnen voldoen aan de beweegnorm? Welke rol speelt personele capaciteit hierbij?