De Noordoostpolder is ooit aangelegd met als doel de uitbreiding van het agrarisch areaal met vruchtbare landbouwgrond – en daarmee vergroting van de nationale voedselproductie. We hebben hier de hoogst productieve landbouwgrond van de hele wereld. De hele wereld kijkt met bewondering naar wat de landbouw in Nederland en met name in Flevoland presteert.
D66 ziet Noordoostpolder nog altijd als koploper op landbouwgebied, maar ziet tegelijkertijd ook dat de uitdagingen van deze tijd om een andere benadering vragen. Pionieren zit ons in het bloed, laten we van deze kwaliteit gebruik maken om tot een duurzame landbouw te komen. Wat D66 betreft wordt er in 2030 – in lijn met de door de EU opgestelde landbouwambities – op minimaal een kwart van het areaal landbouwgrond in de Noordoostpolder biologisch geboerd. Wij zien graag dat er wordt ingezet op innovatie in teeltsystemen en technieken om een duurzamere landbouw te realiseren. Hierin willen we koploper worden en blijven. De gemeente moet hier een actieve rol in pakken. Van alle gemeenten in de provincie Flevoland heeft de gemeente Noordoostpolder de meeste agrarische bedrijven. Het aandeel biologische bedrijven in de gemeente groeit, maar bedroeg in 2017 nog slechts 6% – er is dus werk aan de winkel.
D66 biedt dus graag de ruimte voor innovaties op landbouwgebied maar wil ook andere innovaties stimuleren, bijvoorbeeld in de vorm van meer natuurontwikkeling en toeristische activiteiten.