Naast een progressieve, sociaalliberale partij wil D66 vooral een partij van verbinding zijn. Dit vraagt om een andere benadering van de gemeentepolitiek. Wij willen geen starre partijpolitiek en fractiediscipline, maar stellen de inwoners centraal in het politieke debat. Hierbij zet D66 in op bestuurlijke vernieuwing en willen we dat de inwoner veel meer betrokken wordt bij de politieke besluitvorming, dit kan volgens ons op de volgende manieren:
Recht op amendement
Op een voorstel dat in de gemeenteraad behandeld wordt, zou elke inwoner een wijziging moeten kunnen aanbrengen. D66 wil daarom het recht op burgeramendement introduceren in de gemeentepolitiek van Noordoostpolder. Het is een versterking van de democratie en vergroot de betrokkenheid bij de besluitvorming. Wij willen daarom met een initiatiefvoorstel komen dat regelt dat een burgeramendement door iedereen die kiesgerechtigd is kan worden voorgesteld. Het amendement kan dan worden ingediend mits er voldoende ondersteuningsverklaringen voor zijn.
Openbare hoorzitting
Om de kloof tussen de inwoners (vertegenwoordigd door de gemeenteraad) en het gemeentebestuur te verkleinen moeten kandidaat-wethouders zich wat D66 betreft presenteren in een openbare hoorzitting. Tijdens zo’n hoorzitting kunnen raadsleden vragen stellen aan kandidaat-wethouders. Zo leren gemeente en raad wethouders kennen vóór hun benoeming in plaats van erna.
Recht op samenwerking
Inwoners kunnen een burgerinitiatief starten als ze ideeën hebben die ze samen of in samenspraak met de gemeente willen realiseren. D66 introduceert het ‘recht op samenwerking’, een middel waarmee lokale maatschappelijke initiatieven samenwerking met de gemeente kunnen ‘afdwingen’.
Participatietrajecten zoals het ‘right to bid’, het ‘right to challenge’ en het ‘right to cooperate’ geven de ruimte aan initiatieven vanuit de gemeenschap zelf en verdienen onze steun. Hierbij is het belangrijk dat de deelnemers weten waar ze aan toe zijn. Communicatie vanuit de overheid moet helder zijn en gewekte verwachtingen moeten worden waargemaakt. Vragen die hierbij gesteld kunnen worden zijn: wie bepaalt het niveau van de ideeën en toetst ze op de haalbaarheid?
Gekozen burgemeester
Wij willen dat onze inwoners hun burgemeester direct kunnen kiezen. Zo vergroten we de legitimiteit van het ambt. Daar hebben zowel burgemeester als inwoners uiteindelijk baat bij. Overigens zijn we ons ervan bewust dat kan alleen de landelijke politiek dit kan regelen.