Met jong en oud voor het klimaat

D66 heeft het klimaat hoog in het vaandel zitten en dit was deze week dan ook het punt van bespreking met twee gelijkgestemde organisaties.
JongRES en GROOTOUDERS VOOR HET KLIMAAT deelden hun doelen en verwachtingen voor de komende jaren met ons. 

Beeld: MV

Grootouders voor het klimaat

Amélie Strens is aan tafel gegaan met de mensen van de stichting GROOTOUDERS VOOR HET KLIMAAT. Deze stichting is voor de toekomst van jongeren door ouderen. De GROOTOUDERS zijn gestart in 2016 onder het mom van de bescherming van de toekomst van onze kleinkinderen. Maar ouderen zonder kleinkinderen zijn ook van harte welkom om zich aan te sluiten. In acht landen is inmiddels al een beweging van Grandparents for Climate. In Nederland zijn zij actief met pleinbijeenkomsten, voorleesacties, lezingen/webinars, lokale acties en door ondertekening, een manifest en de “toekomststoel”. Het was een inspirerend gesprek over hoe belangrijk de energietransitie is voor de volgende generaties en de verantwoordelijkheid die deze ouderen voelen om bij te dragen aan een duurzame toekomst.  

JongRES

Emre Kanik ging in gesprek met JongRES, vertegenwoordiger Corné Timmer over de rol van JongRES in de regio’s van Noord-Holland.  

JongRES is de jongerenorganisatie van de Regionale Energiestrategieen (RES). Deze organisatie zet zich in om de stem van jongeren over de energietransitie voor 2030 meer hoorbaar te maken. Jongeren en jongwerkenden hebben groot belang bij toekomstbestendige energiestrategieën. Het gaat om hun leefomgeving en energievoorziening. D66 vindt het belangrijk om jongeren te betrekken bij de keuzes die nu gemaakt worden over hun toekomst. D66 Noord-Holland ondersteunt de ambities die zij hebben over een groeiende jongerenparticipatie in Noord-Holland. 

Beeld: D66

Op maandagmiddag 12 juni, voorafgaand aan de Statenvergadering in de binnentuin bij Paviljoen Welgelegen hebben de Grootouders, samen met enkele kinderen, de toekomststoel aangeboden. Aanleiding om deze stoel aan te bieden is voor de grootouders de Statenverkiezingen van 15 maart jl. omdat “de provincie een belangrijke rol speelt bij het terugdringen van de CO2 uitstoot en andere broeikasgassen. De komende vier jaar zijn cruciaal om in de buurt te komen van de klimaatdoelen van Parijs. Het gaat wereldwijd om de toekomst van onze jongeren en de volgende generaties.”
Fractievoorzitter Emre Kanik en Statenlid Wesley Van Der Heijden waren erbij.
Bij het begin van de vergadering vonden alle Statenleden een enveloppe op hun tafel met toekomstwensen van kinderen.

Beeld: ConnyvS