D66 Noord-Holland bezoekt festivallocaties in de provincie

D66 Noord-Holland was vandaag op bezoek in natuurgebieden ’t Twiske en het Amstelland Groengebied. In beide gebieden heeft de provincie onder strenge voorwaarden een vergunning verleend voor een festival. Statenlid Linde Gonggrijp en duo-commissielid Martin Meiland gingen op beide locaties langs om de opbouw van de festivals zelf te aanschouwen.

Ruimte voor festivals
onder voorwaarden

Jaarlijks worden vele prachtige festivals georganiseerd in Noord-Holland, waarmee de provincie zich onderscheid op het gebied van recreatie. Voor festivals die plaatsvinden in het groen, betekent dat er zorgvuldig een juiste combinatie met de natuur moet worden gezocht, zodat een festival de natuurwaarde van het gebied niet aantast.  Wat D66 betreft moet er onder voorwaarden ruimte zijn voor festivals in het groen. Hierbij moet rekening worden gehouden met een forse beperking van de stikstofuitstoot en is er geen ruimte voor schadelijke afvalstromen.

Uitgedaagd om
te innoveren

Festivals worden daarom uitgedaagd om te innoveren, door bijvoorbeeld de volledige afvalstroom circulair te organiseren. Ook moeten organisaties daarbij de impact op de ecologische omgeving minimaliseren. Linde Gonggrijp vertelt daarbij: ‘’Het is goed dat de Omgevingsdiensten zijn nauw zijn betrokken bij de opbouw van het festival. Op deze manier kan daarom worden gewaarborgd dat er aan de voorwaarden van de vergunning wordt voldaan. Zo blijven de organisaties van de festivals scherp’’.