Aardwarmte biedt Agriport extra verwarming

ECW realiseert aardwarmte voor kasverwarming in de kop van Noord-Holland

Startsein voor project

ECW in Middenmeer wil met aardwarmte extra verwarming realiseren voor gebouwen en kassen in de Agriport. Gedeputeerde Ilse Zaal gaf samen met directeur Robert Kielstra en wethouder Lilian Peters (Hollands Kroon) het startsein voor het project.

Aardwarmte wordt al sinds 2013 gewonnen op Agriport, om de afhankelijkheid van gas en de uitstoot van CO2 te verlagen. Het biedt een enorme potentie als duurzame energiebron. ECW realiseert nu een 4de doublet op Agriport. Een doublet heeft 1 productieput voor het oppompen van warm water en 1 injectieput die het water terugvoert naar dezelfde aardlaag op 2,5 km diepte. Het opgepompte water blijft in een gesloten circuit. Via warmtewisselaars wordt de warmte afgegeven aan leidingwater, dat wordt vervoerd met het bestaande warmtenet. Lees meer over dit project op de website van ECW.
Gedeputeerde Ilse Zaal was in Middenmeer aanwezig bij de start van de boring. 

Verduurzaming glastuinbouw

Ilse Zaal: “Dit is een belangrijke stap voor de verduurzaming van de glastuinbouw in Noord-Holland Noord. Met de aardwarmte worden kassen duurzaam verwarmd en wordt er minder aardgas gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld tomaten en paprika’s.”
De tuinders op Agriport hebben door de hoge energieprijzen in 2022 circa 30% minder warmte gebruikt dan voorgaande jaren. De productie en gebruik van duurzame warmte is nog nooit zo hoog geweest als afgelopen jaar. Het heeft een gasbesparing van circa 40% ten opzichte van 2020 opgeleverd.