Nog geen strategische keuzes in klimaataanpak 

De urgentie van de klimaataanpak is wat D66 betreft niet hoog genoeg bij de coalitie in de provincie Noord-Holland, ondanks dat PvdA en GroenLinks er onderdeel van zijn. De impact van klimaatverandering is nu al overal voelbaar in de leefomgeving. Emre Kanik, woordvoerder klimaat & energie, wil niet langer wachten met het nemen van extra CO₂-reducerende maatregelen, ook om economische redenen: “Investeren in hernieuwbare energie en groene technologie stimuleert innovatie en werkgelegenheid, en trekt weer andere investeringen aan.” 

Concrete en meetbare doelen nodig

De op 30 september 2024 gepresenteerde Noord-Hollandse klimaataanpak bevat slechts een voorstel voor de wijze van rapporteren over het klimaatbeleid in deze bestuursperiode. Er worden geen strategische keuzes gemaakt of voorgelegd, en hoe de doelen bereikt gaan worden is volstrekt onduidelijk.
Kanik: “Hoe kan Provinciale Staten zo haar kaderstellende en controlerende rol uitoefenen?” 
Samen met het CDA heeft D66 een voorstel ingediend waarin het college de opdracht krijgt om in het vervolgproces per transitiepad concrete, meetbare doelen en keuzes aan Provinciale Staten voor te leggen. Daarbij moet duidelijk zijn wat de rol van de provincie is. Dit voorstel is met een zeer ruime meerderheid aangenomen. 

Emre Kanik - Beeld: D66

Afkicken van onze autoverslaving

D66 wil dat Noord-Hollanders van hun fossiele autoverslaving afkomen door de alternatieven daarvoor aantrekkelijker en goedkoper te maken. Minder autorijden is goed voor het milieu, de doorstroming, de wegslijtage, je portemonnee en je gezondheid.
Kanik: “Daarvoor willen we onderzoeken op welke manier het verhogen van de opcenten kan helpen het fossiele autoverbruik binnen de provincie te verminderen en zo bij te dragen aan het reduceren van de CO2 uitstoot.”
Het verhogen van de opcenten is een mogelijk goed sturingsinstrument om inwoners te verleiden te kiezen voor duurzamere varianten, voor het openbaar vervoer of de (elektrische) fiets. Investeren in de alternatieven voor fossiel autogebruik maakt ze voor inwoners gebruiksvriendelijker en goedkoper.
Dit voorstel van D66, PvdD en Volt haalde het helaas niet. 

Met mestvergisters haal je geen klimaatdoelen

Een doel in deze klimaataanpak is om in de landbouw grootschalige mestvergisters en stikstofstrippers in het buitengebied mogelijk te maken. Het rijk propageert deze aanpak inmiddels niet meer. Voor D66 kunnen kleinschalige mestvergisters wel passen bij toepassing in de kringlooplandbouw. Het blijven houden van veel dieren levert echter een te grote productie van dierlijke mest op. Uiteindelijk zijn mestvergisters geen goede oplossing, en ook niet kosteneffectief voor boeren.
Een voorstel hierover leverde flink wat discussie op, maar werd uiteindelijk niet door een meerderheid gesteund.  

Emre Kanik - Beeld: ConnyvS