Raadpraat 33 – Huizen erbij in alle kernen

De raadsvergadering van 20 juli 2021 was de laatste voor het zomerreces. Zoals gebruikelijk blikken we ook dit keer samen met u terug op een aantal gebeurtenissen en thema’s van de raadsvergadering. Volgende week volgt nog een raadpraat met enkele andere thema’s.

Meer bouwmogelijkheden
in de kernen

De woningnood in onze gemeente is hoog, net als in de rest van het land. Meer woningen bouwen is dus ook een belangrijk speerpunt in ons coalitieakkoord. In de raadsvergadering zijn we daarom akkoord gegaan met een voorstel om woningen te bouwen op open plekken in de kernen. Hiermee krijg je een mooier doorlopend straatbeeld. Dit beleid biedt kansen voor seniorenwoningen midden in de kernen. Als mensen verhuizen naar een passende woning, komen er ook andere huizen weer op de markt. Dat is dus ook goed nieuws voor starters en jonge gezinnen.

Er moet genoeg groen blijven, want we maken ons zorgen over de toenemende verstening van de kernen. Die verstening kan zorgen dat het in de zomer te heet wordt (hittestress) en bij veel regen het water niet goed weg kan lopen. Eerder deze maand hebben we nog de kracht van water gezien elders in onze provincie. We hebben dus om aandacht gevraagd voor het afkoppelen en afvoeren van regenwater. Daarnaast moet er ook voldoende groen overblijven op de kavels.

Aanpakken van armoede

Armoede is niet enkel een probleem van te weinig geld hebben. Het leidt vaak tot stress of een slechte gezondheid met alle gevolgen van dien. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 6,2% van de Nederlanders in armoede leeft. In Nederweert is dit 3,8%. We doen het gelukkig dus beter dan landelijk. Onze aanpak werkt en het is belangrijk om ermee door te gaan.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan (blijven) doen. Door verder te gaan met de aanpak armoede kan iedereen reizen, sporten en meedoen met sociale en culturele activiteiten. Dat lijkt ons de basis voor een uitweg uit armoede. We zijn er daarmee echter nog niet. We hebben gevraagd om extra aandacht om de aanpak van armoede goed te blijven verbinden met ander beleid, zoals schuldhulp en eenzaamheid. Wat ons betreft varen wij de juiste koers en is het zaak om die koers voort te zetten.

Verduurzaming
Eindse Boys

Als partij vinden we zowel investeren in sport als investeren in duurzaamheid erg belangrijk. RKVV Eindse Boys heeft met de inzet van vele vrijwilligers een flinke verduurzaming verzorgd van hun accommodatie. Er liggen zonnepanelen op het dak en het pand wordt elektrisch verwarmd. Eindse Boys is de eerste voetbalvereniging die volledig van het gas af is.

We waarderen de inzet van de club die, zowel financieel als met vrijwilligers, veel werk heeft gemaakt van de verduurzaming. Financieel was het een enorme investering en we vinden het ook belangrijk dat de club genoeg geld in kas houdt voor de sportieve activiteiten van de vereniging. Daarom hebben we volmondig ingestemd met een subsidie om een gedeelte van de verduurzaming te betalen. We hopen hiermee ook andere verenigingen te stimuleren om dit soort verduurzamingsmaatregelen te nemen.

We vinden het altijd fijn als mensen ons willen steunen of mee willen denken. Opmerkingen, vragen of ideeën zijn altijd welkom, of word lid. Met uw steun kunnen wij een nog krachtiger geluid laten horen en Nederweert verder verbeteren.

Martin van Montfort & Kyll Bruijnaers
Raadsleden D66 Nederweert