2. Klimaat

D66 Middelburg zet zich in om in Middelburg de klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord ook echt te halen. Dit betekent dat  Middelburg haar deel gaat realiseren op het gebied van productie van hernieuwbare energie en dat Middelburg de CO2 uitstoot van gebouwen en bedrijven gaat helpen verminderen met als doelstelling om die uiteindelijk naar 0 te brengen.  Middelburg neemt daarnaast klimaatadaptieve maatregelen om de gevolgen van de opwarming en klimaatverandering op te vangen. Daarmee stimuleert Middelburg ook de biodiversiteit en wordt de waterhuishouding geschikt gemaakt voor de nieuwe werkelijkheid; lange periodes van droogte en momenten van extreme regen. Hierdoor helpt Middelburg de opwarming te verminderen en blijft Middelburg een fijne gemeente om in te wonen. Een gemeente met veel groen en frisse lucht.

Energietransitie

Hele woonwijken “van het gas afhalen” is een enorme opgave, ook in Middelburg. Deze ombouw operatie moet in 2050 compleet zijn afgerond. Hierbij kan het noodzakelijk zijn om ook oude , kwetsbare leidingen meteen te vernieuwen. Omdat het overgaan op een andere warmtebron niet zomaar gaat met één druk op de knop,  wil D66  al in deze raadsperiode echt werk  gaan maken van die overgang. De transitie moet eerlijk gebeuren; er mogen geen mensen in “energiearmoede” achterblijven. Middelburg gaat haar inwoners , met de overgang naar andere warmtebronnen, hulp   bieden op adviserend en praktisch vlak en waar nodig ook met financiële ondersteuning.

D66 wil de energietransitie helpen versnellen door  advies op maat voor elke woningbezitter mogelijk te maken. We maken dit eenvoudig door bij de gemeente 1 loket te maken voor de energietransitie, zodat elke burger en elke ondernemer weet waar ze advies en hulp kunnen vragen. Andersom kán ook: de gemeentespecialist komt bij je thuis met advies en raad!

Participatie

Het gasvrij maken van wijken moet een transparant proces zijn met lang van tevoren met de wijk afgestemde plannen. Bewoners moeten in een vroeg stadium weten waar ze aan toe zijn en zoveel mogelijk worden betrokken bij de planvorming, bijvoorbeeld via een in te stellen burgerberaad ( Deze bestaat uit gekozen of gelote inwoners  die zonodig in de gelegenheid worden gesteld deskundigen te raadplegen) met bevoegdheden per wijk. D66 wil dat het resultaat van onderzoeken naar collectieve warmte-oplossingen  voor een wijk ook  met de wijk wordt besproken. En dat per wijk een duidelijk plan gemaakt wordt met heldere doelen en een duidelijke tijdslijn.
Het betrekken van inwoners bij het maken van de plannen voor wijken is zeer belangrijk en een voorwaarde om de energietransitie te laten slagen. Echte betrokkenheid en vertegenwoordiging van bewoners kan door het organiseren van burgerfora en het stimuleren van energiecollectieven. D66 Middelburg wil het ontstaan van energiecollectieven ( initiatieven van gezamenlijke inwoners ) stimuleren en ondersteunen. Die energiecollectieven of -coöperaties moeten minstens inspraak hebben in een gekozen oplossing voor een wijk, maar zelfs de mogelijkheid krijgen om deel te nemen in een eventueel warmtenet, of zelf een klein duurzaam warmtenet kunnen beginnen.

Energiearmoede

Energiearmoede ontstaat als mensen financieel niet in staat zijn om mee te gaan in de energietransitie of door de stijgende gasprijzen de gasrekening niet meer kunnen betalen. Mensen met lage inkomens, soms in slecht geïsoleerd (huur-)huizen kunnen een onevenredig deel van hun inkomen aan gas kwijt zijn, zonder de mogelijkheid te hebben daar zelf wat aan te doen. Of ze verwarmen hun huis niet, om hoge kosten en mogelijk schulden te voorkomen. D66 Middelburg wil dat mensen die dreigen in energiearmoede terecht te komen op individuele basis worden geholpen om de oorzaak door verbetering van de huisvesting aan te pakken. Zo kan iedereen meedoen in de energietransitie. Het gasvrij maken van wijken moet een transparant proces zijn met lang van tevoren met de wijk afgestemde plannen. Bewoners moeten in een vroeg stadium weten waar ze aan toe zijn en zoveel mogelijk worden betrokken bij de planvorming, bijvoorbeeld via een in te stellen burgerberaad ( Deze bestaat uit gekozen of gelote inwoners, die in de gelegenheid worden gesteld deskundigen te raadplegen) met bevoegdheden per wijk. D66 wil dat het resultaat van onderzoeken naar collectieve warmte-oplossingen ook met de wijk wordt besproken, en dat per wijk een duidelijk plan gemaakt wordt met heldere doelen en een duidelijke tijdslijn. 

De omgeving

Groene parken, tuinen en daken helpen hoge temperaturen te dempen, bieden schaduw en houden water vast. Een groene omgeving zet bovendien aan tot bewegen, is prettig om in te wonen en recreëren en helpt de biodiversiteit. Een grote meerwaarde voor het leefklimaat van Middelburg. D66 Middelburg wil verder gaan met het vergroenen van de Middelburgse openbare ruimte. Dat kan door het open maken en beplanten van nu betegelde oppervlakten, het plaatsen van meer bomen en echt werk maken van groene voor- en achtertuinen en groene daken.