Lingewaard wordt regenbooggemeente

De ‘regenboogmotie’ van D66 is afgelopen donderdag 15 juni aangenomen door de raad.

Actief lhbtiqa+-beleid

D66 raadslid Brandon Brom diende samen met Okke de Koning (GroenLinks) de motie in. De motie werd mede ondertekend door GroenLinks, LBL, CDA en PvdA. VVD, SP stemde voor de motie van D66. Lingewaard.NU en B06 stemden tegen.

Dit betekent dat Lingewaard zich een regenbooggemeente mag noemen en belooft te zorgen voor een actief beleid voor de lhbtiqa+-gemeenschap. Dus concrete doelen stellen en daar mensen en geld voor vrij maken. De gemeente gaat ook meedoen met een leernetwerk van Movisie, de organisatie achter het idee van de regenbooggemeente. Daar kan de gemeente Lingewaard leren van het beleid en resultaten van de ruim 50 Nederlandse steden en gemeenten, waaronder Arnhem en Nijmegen, die de titel ‘regenbooggemeente’ al dragen.

Beeld: D66 Lingewaard

Beter opkomen voor rechten

Nu is ook Lingewaard een regenbooggemeente geworden. Daar zijn we blij mee. Zo kan onze gemeente beter opkomen voor de rechten van de lhbtiqa+-gemeenschap. Het is belangrijk dat een gemeente een actief lhbtiqa+-beleid heeft. De gemeenschap kampt met heel andere problemen dan de reguliere doelgroep. Er zijn bijvoorbeeld veel meer psychische problemen. In die zin kan een actiever beleid volgens D66 ook preventief werken. Ook is nog regelmatig sprake van discriminatie en haat.

De eerste stap is gezet

Brandon behoort zelf tot de lhbtiqa+-gemeenschap. Hij weet dat het in Nederland goed gaat, maar ook dat het nog een stuk beter kan. Nadat de motie was ingediend en dagblad de Gelderlander hier aandacht aan besteedde, werd het pijnlijk duidelijk dat niet iedereen het waardeert dat Brandon opkomt voor de rechten van lhbtiqa+’ers. “Onder het krantenartikel verschenen de meest vreselijke verwensingen en bedreigingen aan mijn adres. Ik was niet eens verrast. Tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen had ik ook al te maken met bedreigingen. Ik dacht, ik wil dit al jaren, nu moet ik ervoor gaan zorgen dat deze groep meer aandacht en erkenning krijgt. Ik ben trots dat dat nu is gelukt. De eerste stap is gezet.”