Gehele gemeenteraad wil kinderhartcentrum LUMC behouden

Minister Kuipers van VWS heeft aangekondigd begin 2023 een besluit te nemen over de concentratie van de kinderhartcentra in Nederland. Voor het LUMC kan dat grote gevolgen hebben, het kan namelijk betekenen dat het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Leiden (CAHAL) moet sluiten. Initiatiefnemer Julia de Groot (D66): ‘Dit is een grote ramp voor patiënten, hun ouders en verzorgers, zorgmedewerkers, alle Leidenaren en zelfs het hele land’.

Domino-effect

In de motie van D66 die steun krijgt van de hele gemeenteraad is te lezen dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwt voor het domino-effect bij het vertrek van de zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking in het LUMC. Het betreft onder andere het verdwijnen van de kinder-IC, waardoor er een tekort aan bedden komt en de aantrekkelijkheid van het LUMC voor studenten afneemt. Dit zorgt op lange termijn voor het verlies van de academische status van het LUMC. Hierdoor komen kwaliteit, capaciteit, innovatie, onderzoek en onderwijs in gevaar. Daarnaast wordt gewezen op de economische effecten. Deze zijn niet meegenomen in het rapport van de NZa, maar worden in de motie ook desastreus genoemd.

Gesprek met de minister

De gemeenteraad spreekt met de motie onder andere uit dat ze zich grote zorgen maakt over de groep jonge patiënten van het CAHAL en hun ouders/verzorgers. Ook wordt het college verzocht om in gesprek te gaan met minister Kuipers over de besluitvoering van de kinderhartcentra. De Groot: ‘Ik hoop van harte dat wij samen met het college ervoor kunnen zorgen dat het CAHAL kan blijven bestaan.’ Wethouder Fleur Spijker (D66) was duidelijk: ‘Het verzoek van u in uw motie VOD wordt volledig door het college omarmt en is ook heel belangrijk’. Op de vraag wat Spijker gaat doen om de sluiting van het CAHAL tegen te gaan, kon ze kort antwoorden: ‘Alles. Het niet volgen van het NZa-advies is niet aan de orde.’