Onder de oppervlakte is er de afgelopen maanden veel gebeurd. Naar min gevoel zijn er flinke stappen gezet in het proces en worden er nog meer gezet in het aankomend half jaar. Zo is althans mijn verwachting.
Ik verwijs in dat verband naar de eerste gezamenlijke bijeenkomst medio mei van de raden van Wormerland, Oostzaan en Landsmeer. Daaruit kwam naar voren een nadrukkelijke wens om gezamenlijk op te trekken en te handelen. Dat gezegd hebbende ben je er natuurlijk nog niet. Die uitspraak heeft na een korte verkennende discussie tijdens bedoelde bijeenkomst, geleid tot de vorming van een werkgroep, waarin vertegenwoordigers van de 3 raden zitting hebben.
Een eerste bijeenkomst van deze werkgroep wilde de gezamenlijke leden nog voor het zomerreces hebben. En als ‘bewijs’ dat de wil er is en er omdat geen andere datum beschikbaar was om te starten, kwamen de benoemde leden van de werkgroep op 11 juli om 7.00 uur (ja u leest het goed….7.00 uur) voor een verkwikkende ontbijtsessie.
En ik weet niet of het ontbijt, de ambiance, de weersomstandigheden of wat dan ook meegeholpen heeft, maar naar mijn gevoel was de bijeenkomst zeer geslaagd. Een succes mag je zeggen. Er is een duidelijk eenduidig standpunt dat voor het einde van dit jaar meer duidelijk moet komen of (in mijn termen) een fusie mogelijk is. Hier zal onderzoek naar worden gedaan (in de betreffende RIB die door de Werkgroep naar de raden is gestuurd wordt gesproken van een “toekomstbestendige vorm van samenwerking”).
Naar de mogelijkheden aldus wordt een onderzoek gedaan. Hiervoor zal een onderzoeksbureau worden ingehuurd. Een dergelijke eensgezindheid in benadering en aanpak was tot nu toe nog niet getoond.
Dit ingang gezette gezamenlijk proces past goed in de planning en deadlines die door de afzonderlijke gemeenten (college en/of raad) zijn gesteld. Oostzaan wil bijvoorbeeld voor het einde van het jaar een keuze maken wat betreft de fusiepartner(s). Maar ook Landsmeer en Wormerland wensen duidelijkheid over de “stip’ op de horizon.
Tijdens de zomermaanden werkt de werkgroep de onderzoeksvraag verder uit en gaat zij een onderzoeksbureau selecteren die het onderzoek gaat uitvoeren. Als in september het onderzoek kan worden gestart kan er naar mijn gevoel in december (er liggen natuurlijk al de nodige rapporten, analyses en ander materiaal bij de 3 gemeenten) een gedegen antwoord op de onderzoeksvraag liggen.
Ik spreek de hoop uit van een voorspoedig resultaat.
Er zit muziek in de bestuurlijke toekomst
Het gaat er steeds meer op lijken dat er muziek zit in de bestuurlijke toekomst (van Landsmeer met Oostzaan en Wormerland). Dus als de vraag is: is daarvan nog sprake? Ja zeker wel zou ik bijna willen schreeuwen en wel steeds meer. In mijn vorige bijdrage (maart/april 2024) was ik daarin nog wat terughoudend en ietwat pessimistisch, maar dat is toch wel sterk veranderd.