Raadhuisplein 2

Onlangs stond er een bericht op de Facebookpagina van de gemeente Krimpen aan den IJssel van de opvolger van burgemeester Martijn Vroom (CDA), waarnemend burgemeester Jan Luteijn waarin hij met plezier terugkeek op zijn eerste werkweek.

Geen reacties op de post

Het viel mij op dat het bericht veel duimpjes kreeg, maar geen opmerkingen. Dat verbaasde mij wel. Zodra de gemeente een bericht op haar Facebookpagina plaatst komen daar reacties op. Soms positief, maar ook heel veel negatieve reacties. Vaak zijn het ook dezelfde mensen die reageren. Zo nu en dan lees ik wat inwoners allemaal schrijven. Een enkele keer ben ik het met de schrijver c.q. schrijfster eens. De meeste keren niet!

Waarom zo lang een interim burgemeester?

Maar man, man wat ben ik geschrokken toen ik las dat Luteijn voor minimaal een jaar is benoemd.
We hebben eerder een waarnemend burgemeester in Krimpen aan den IJssel gehad, Lennie Huizer. Zij was dat van oktober 2010 tot en met december 2015. Ik moet er toch niet aan denken dat wij straks 5 jaar met deze man opgescheept zitten. Het zal best een aardige en capabele man zijn, maar hij is wel van de SGP. Een waarnemend burgemeester van de SGP in een SGP-bolwerk. Dat kan nooit goed zijn.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren en heeft de gemeenteraad echt zoveel tijd nodig om een burgemeester te kiezen? Allemaal vragen waar ik nu nog geen antwoord op weet. Het was de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit die, na een gesprek met de fractievoorzitters, hem heeft benoemd. Een oud-predikant en CDA-er.

Krimpenerwaard koos voor online enquête

Bij het kiezen van een nieuwe burgemeester voor de gemeente Krimpenerwaard heeft de gemeenteraad destijds gekozen voor een online enquête. Zij vonden het belangrijk dat ook inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners hierover meedachten. In de enquête kon men aangeven wat men belangrijk vindt en zoekt in de nieuwe burgemeester. Er kon ook schriftelijk gereageerd worden. De gemeenteraad stelt een profielschets vast voor de nieuwe burgemeester. Deze beschrijft welke eigenschappen en kwaliteiten de nieuwe burgemeester moet hebben. De resultaten van de enquête werden opgenomen in de profielschets. En ook nu weer staat er een enquête klaar voor het kiezen van een nieuwe burgemeester voor de inwoners.

Ik vind dat een goed idee en ben benieuwd of de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel ook zo’n enquête gaat houden. Het blijft tot nu toe angstvallig stil op Raadhuisplein 2!