Leven in de Brouwerij!

Onlangs bracht ik een korte vakantie door in het prachtige West-Zeeuws-Vlaanderen. Een plek in Nederland waar de natuur nog niet, zoals hier in Zuid-Holland, overwoekerd is door beton. Hier kun je genieten van de zee, de stranden, en het schilderachtige polderlandschap. In het pittoreske Groede is een oude gymzaal in een voormalig schoolgebouw omgetoverd tot een brouwerij, proeflokaal en restaurant. Een unieke combinatie!
Terwijl de ringen nog aan het plafond bungelen en het klimrek, versierd met planten, boven de tafels zweeft, hebben de brouwers van Dutch Bargain deze ruimte omgetoverd tot iets prachtigs. Als je ooit in West-Zeeuws-Vlaanderen bent, kan ik een bezoek aan deze brouwerij ten zeerste aanbevelen. Zodra er een tafel vrijkwam, werd er direct een bordje met ‘gereserveerd’ geplaatst. De interesse was overduidelijk. Ik heb daar genoten van een Zeeuwse blonde. Voor de duidelijkheid, dat is een heerlijk biertje!

Hoe brouw je bier
in de keuken

Ook in Krimpen aan den IJssel wordt er gebrouwen, bij Brouwerij IJssel aan de Van Utrechtweg op het bedrijventerrein Stormpolder. De eigenaar en brouwer, Erik Terlouw, raakte na het volgen van de workshop “hoe brouw je bier in de keuken” zo enthousiast over bierbrouwen dat het uitgroeide tot een heuse brouwerij. Zijn droom is om met deze brouwerij de Hollandsche IJssel en Lekstreek op de (bier)kaart te zetten. Het is namelijk de eerste productiebrouwerij in deze streek! Op de website schrijft Erik: “Mensen bieren geven waar we trots op zijn.” Een mooi streven dat gekoesterd moet worden! Bij Brouwerij IJssel kun je niet alleen terecht voor een rondleiding inclusief proeverij, maar ook voor een proeverij op locatie.

Krimpen mist nog steeds een kloppend hart

Helaas heeft Krimpen aan den IJssel niet zo’n karakteristieke locatie als Groede. Ik ben zelfs op zoek gegaan naar een oude gymzaal, maar tevergeefs. Wat wellicht ook prachtig zou zijn, is als er langs de Hollandsche IJssel iets vergelijkbaars als in Groede zou ontstaan, met een terras aan het water. Ik zie het al helemaal voor me: een levendige plek waar mensen samenkomen, genietend van een heerlijk glas bier, al dan niet alcoholvrij, met smakelijke hapjes of maaltijden.

Naar mijn idee heeft Krimpen aan den IJssel nog steeds geen kloppend hart. Zo’n plek zou dat wel kunnen worden. Misschien is het terrein van de voormalige scheepswerf van Van Duijvendijk, De Oude Werf waar straks vier appartementsgebouwen verrijzen, wel de perfecte locatie voor zoiets. Dan heeft Krimpen aan den IJssel eindelijk een centrale ontmoetingsplek en komt er leven in de brouwerij!

Bierfestival op 1 juni aanstaande

Dit jaar bestaat Brouwerij IJssel 3 jaar! Om dit te vieren organiseert de brouwerij op 1 juni 2024 een bierfestival op het Raadhuisplein. 4 andere brouwerijen hebben al toegezegd te komen. Daarnaast zijn zij nog bezig om verschillende Foodtrucks naar Krimpen te krijgen.