Maak Krimpen veiliger!

De Ouverturelaan is een drukke verbindingsweg tussen de Nieuwe Tiendweg en de Vijverlaan. Helaas wordt hier door sommige automobilisten veel te hard gereden. Bewoners maken zich al jaren zorgen en hebben zelfs een actiegroep opgericht, maar zonder resultaat. Er staan twee flitspalen, maar deze werken niet. Waarom niet? Navraag leert dat de politie hier geen tijd voor heeft. Onbegrijpelijk!
Krimpen aan den IJssel heeft een nieuwe burgemeester, mevrouw Westerdijk, die ook verantwoordelijk is voor de politie in onze gemeente. Dus, beste burgemeester: werk aan de winkel! Zorg ervoor dat de flitspalen functioneren en dat handhaving daadwerkelijk plaatsvindt. Als de politie hier geen tijd voor heeft, kunnen de boa’s dan niet ingrijpen?

Is dit alles?

Maar snelheid is niet het enige probleem op de Ouverturelaan. Ook voor fietsers is deze weg ronduit gevaarlijk. Auto’s razen rakelings langs hen heen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 beloofde coalitiepartij Leefbaar Krimpen: “OUVERTURELAAN NU! VEILIG EN LEEFBAAR! De Ouverturelaan wordt een 30 km-zone waar je prettig kunt wonen én kinderen veilig kunnen oversteken.” Tot nu toe is er slechts één plantenbak geplaatst om het uitzicht te verbeteren. Is dat echt alles?

Coalitiepartijen doen er weinig aan

Niet alleen de Ouverturelaan kent verkeersproblemen. Op de Industrieweg in de Stormpolder wordt ook veel te hard gereden. En hoe zit het met de gevaarlijke situaties bij het Gezondheidscentrum, de Populierenlaan en Stad en Landschap? De SGP schreef in haar verkiezingsprogramma dat deze plekken aangepakt zouden worden. Maar wat is er daadwerkelijk veranderd? Vooralsnog weinig.

Experiment met rollator

Vooral bij het Gezondheidscentrum is de situatie zorgwekkend. Fietsers op de Middenwetering steken vlak voor de kruising met de Groenendaal over en rijden dan links verder, zodat ze sneller op hun bestemming zijn. Dat leidt tot gevaarlijke confrontaties met auto’s die vanaf de parkeerplaats van de Groenendaalflat komen. De bus rijdt daar ook nog eens! Niet alleen scholieren, maar ook ouderen nemen hier dagelijks risico’s.En dan de verkeerslichten in Krimpen. Op vier belangrijke kruispunten staan verkeerslichten, maar hoe gebruiksvriendelijk zijn die eigenlijk? In het kader van de vergrijzing heb ik een experiment gedaan met de rollator van mijn broer.

Conclusie: de verkeerslichten bij de grote kruising en bij de Nieuwe Tiendweg/Boerhaavelaan/Van Ostadelaan gaan te snel op rood. Ook de drukknoppen bij deze laatste kruising lichtten niet op en zie je de tekst ‘Wacht op groen’ niet goed. De verkeerslichten bij de Nieuwe Tiendweg/Stad en Landschap/Bogerd zijn strak afgesteld en niet alle lichten hebben een geluidssignaal voor slechtzienden. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel om Krimpen écht veilig te maken.

Op 18 maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Denk goed na over waar je stem naartoe gaat. Kies voor een partij die verkeersveiligheid niet alleen belooft, maar ook daadwerkelijk aanpakt!