Krimpen Schoon!

Het begon allemaal met plastic vissen. Een uitnodiging in 2018 van Plastic Whale Rotterdam trok toen mijn aandacht. Plastic vissen op de Rotte, dat leek mij wel wat. Heerlijk op het water en tegelijkertijd afval opruimen. Samen met mijn vrouw hebben wij deelgenomen en genoten wij van een heerlijke middag. Een maand later namen we nog een keer deel en visten wij op plastic in Delfshaven. Met dit, als mooie herinnering in het geheugen, ben ik in februari 2021 begonnen met het opruimen van zwerfafval in Lansingh-Zuid, de wijk waar ik woon.

Het vervelendste blijft natuurlijk de hondenpoep

Regelmatig trek ik, gewapend met een grijper en afvalzakken, eropuit om de straten en plantsoenen schoon te houden. Lekker in de buitenlucht, bewegen en zwerfafval opruimen. Heerlijk toch? Blikjes, verpakkingsplastic, plastic flesjes, resten van ballonnen, resten van vuurwerk, sigarettenpeuken en verpakkingen van sigaretten! Ik heb er al heel veel van opgeruimd. Veel afval ligt er langs de fietspaden! Bij bushaltes vind ik regelmatig wattenstaafjes en floss-picks. Ik zie het al helemaal voor me. Je staat op de bus te wachten en in de tussentijd maak je je oren en tanden schoon. Lekker fris de bus in, zullen we maar zeggen. Wat natuurlijk heel leuk is, zijn de contacten die je hebt met je omgeving. Veel positieve reacties! Zo kreeg ik zelfs een keer een fles wijn en een andere keer een doosje heerlijke aardbeien.
Het vervelendste blijft natuurlijk de hondenpoep. Zeker in de plantsoenen moet je goed opletten waar je loopt. Gelukkig zie ik af en toe een hondenbezitter die de poep opruimt. Maar dat zijn er jammer genoeg nog veel te weinig. Handhavers, die zouden er in Krimpen ook zijn, kom ik helaas nooit tegen. Wel fijn dat er inmiddels statiegeld op kleine plastic flesjes zit, dat scheelt weer. Nu nog op blikjes!

Doe mee met
Krimpen Schoon

En toen kwam Krimpen Schoon, een initiatief van de gemeente Krimpen aan den IJssel, KrimpenWijzer, Synerkri en QuaWonen. De kar wordt momenteel getrokken door Anja Mastenbroek, Arthur van der Molen en mijzelf. Wij doen ons best om één keer per maand een opruimactie te organiseren en dat lukt ons aardig. Inmiddels kunnen wij rekenen op een aantal enthousiaste mensen die ons daarbij helpen. Ook ouders met kinderen komen een handje helpen. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee. Je kunt ons tegenkomen bij winkelcentra, het gezondheidscentrum, het zwaneneiland, het Middenweteringpark, bij de waterbus of gewoon in de wijk. Ook voor de komende tijd staat er weer het een en ander op het programma. Informatie hierover vind je op de Facebookpagina van Krimpen Schoon.
In het magazine De Klinker, het blad van de gemeente, zie ik al heel lang verhalen over veteranen. Prima, maar wat zou het goed zijn als er in het blad ook eens aandacht besteed zou worden aan de verhalen van mantelzorgers en vrijwilligers. Misschien dat hun verhalen anderen inspireren.