Een burgermoeder of toch weer een burgervader?

Zodra er een column klaar is, begint het alweer te kriebelen. Waar ga ik nu weer over schrijven? Gaat mijn volgende column over woningen voor statushouders, een veilige speeltuin in Krimpen aan den IJssel of over de woningbouwperikelen in de Krimpenerwaard? Zoals De Bolderkade in Ouderkerk aan den IJssel of het Dika-terrein in Schoonhoven. Allebei omstreden!
En dan is daar ineens het nieuws over het voorgenomen besluit van de gemeente Leidschendam-Voorburg om Martijn Vroom (CDA), de huidige burgemeester van Krimpen aan den IJssel, voor te dragen als nieuwe burgemeester.

Achtste jaar als burgemeester van Krimpen

Oei, dat zag ik niet aankomen. Vind ik het erg? Eigenlijk niet. Ik heb mij toen al verbaasd dat Vroom zonder slag of stoot aan zijn 2e termijn kon beginnen. In zijn column in Het Kontakt van 13 december 2022 schreef hij nog over het feit dat zijn achtste jaar als burgemeester van dit dorp was begonnen en somde hij een aantal punten op waardoor zijn voorgangers langer waren gebleven. Ik vraag mij af of hij toen al wist dat hij dit dorp zou verruilen voor de gemeente Leidschendam-Voorburg met 76.642 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS).

Gemeenteraad aan zet

Rijst nu de vraag wie wordt de nieuwe burgemeester van Krimpen aan den IJssel. Op Wikipedia vind je alle namen van personen die in het verleden burgemeester van Krimpen aan den IJssel zijn geweest. 10 in totaal, waarvan er maar één een vrouw was en dat was Lennie Huizer (PvdA). Zij was waarnemend burgemeester van 4 oktober 2010 tot en met 8 december 2015. Het is nu aan de gemeenteraad om actief op zoek te gaan naar een nieuwe burgemeester.

Opstellen profielschets

De eerste stap is het opstellen van een profielschets. Volgens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters bevat iedere profielschets een overzicht van de competenties die worden gevraagd van de nieuwe burgemeester. Het is aan de gemeenteraad zelf hoe het competentieoverzicht eruitziet. Integer, herkenbaar, onafhankelijk, verbindend en stressbestendig, zijn in ieder geval de basiscondities. In de profielschets staan ook de belangrijkste vaardigheden van de nieuwe burgemeester.
Het is ook weer aan de gemeenteraad om te kiezen voor de gewenste vaardigheden. Hierbij moet je denken aan daadkracht, deskundigheid en communicatievaardigheden. Ik verwacht van de nieuwe burgemeester toch zeker iedere week een column in Het Kontakt! Zoekt de gemeenteraad straks naar een pragmatische burgemeester of één die vooral procesmatig stuurt?

Wordt het een burgermoeder?

Er breekt een spannende tijd aan! Heel benieuwd naar de profielschets die de gemeenteraad gaat opstellen. Mijn voorkeur gaat uit naar een vrouwelijke burgermeester, een burgermoeder dus, maar dan wel één zonder geloofsovertuiging! Iemand van D66 misschien? Dat zou toch mooi zijn!