Geef jongeren een toekomstperspectief!

Donderdag 9 februari 2023 vond er een debat plaats over het besluit van het college om de pilot Jongeren Perspectief Fonds op te zetten in Katwijk. De JPF-aanpak geeft jongeren zicht op een betere en schuldenvrije toekomst. D66 Katwijk is hier voorstander van. Waarom? Lees hier onze inbreng:

Niet de schulden, maar de toekomst van jongeren moet centraal staan

Jongeren zijn de toekomst van Katwijk; zij hebben niet alleen het recht op bestaanszekerheid, maar ook het recht om schuldeloos volwassen te worden. Voor D66 Katwijk betekent dat concreet dat zij alle kansen verdienen om een goede toekomst in onze gemeente op te bouwen, zonder angst voor de blauwe brieven, telefoonrekeningen of torenhoge zorgverzekeringen. Onze fractie staat dan ook volledig achter het idee dat Katwijk voornemens is om mee te doen aan het Jongeren Perspectief Fonds, immers moeten niet de schulden maar juist de toekomst van de jongeren centraal staan. 
 
Hoewel de uitkomsten van de effectmeting veelbelovend en sterk onderbouwd zijn, blijft onze fractie met vraagtekens zitten als het gaat om de manier waarop het collegebesluit geschreven is. De toon is veelal negatief, maar is dat ook terecht? Onderschrijft het college niet de gedachte dat de maatschappelijke kosten voor het niet begeleiden van onze jongeren hoger zullen uitpakken dan als wij deze jongeren wél intensief zouden begeleiden? 
 
Bovendien hoeft het college zich, naar onze mening, geen zorgen te maken over de vierde kanttekening van het besluit, namelijk het vinden van genoeg jongeren. In het projectplan staat namelijk dat hier op ingespeeld wordt middels een communicatieplan. 
In dat kader wil D66 Katwijk slechts meegeven dat dit een uitgelezen kans is om wat te doen aan de huidige visie van het college om jongeren te bereiken. Zo kan het gemeentelijk taalniveau vele malen eenvoudiger, laagdrempeliger en wellicht kan de wervingscampagne zelfs in meerdere talen – bijvoorbeeld in het Frans en Arabisch – georganiseerd worden.