Wonen is een recht

Wonen is een recht. D66 vindt daarom dat woningen gebruikt moeten worden om te wonen, in plaats van dat het investeringen zijn voor de verhuur. D66 wil daarom dat een koopwoning minstens 2 jaar bewoond wordt door de koper voordat het verhuurd mag worden. Bij de ontwikkeling van nieuwe (delen van) wijken moeten koop, (sociale) huur en levensbestendige woningen door elkaar aanwezig zijn. Ook worden in het ontwerpen van een nieuwe wijk direct voorzieningen als scholen, winkels en openbaar vervoer meegenomen.

Bouw nieuwe soorten woningen

Er moeten volgens D66 nu snel nieuwe woningen gebouwd worden. De markt is zeer krap. Voor starters en mensen tot en met een modaal inkomen zijn nauwelijks nog woningen te koop. Ook willen wij graag dat er ingezet wordt op nieuwe woonvormen als tiny-houses, kangoeroewoningen en ‘knarrenhoven’. Ook zouden wij collectief particulier opdrachtgeverschap of andere nieuwere vormen van bouwen ruimte willen bieden. Daarnaast willen we doorstroom stimuleren; woon in het huis dat past bij de levensfase en daarbij behorende behoeften.

Bouw woningen op nieuwe locaties

De laatste jaren stond in Hoogeveen inbreiding voorop. De laatste plekken zijn of worden opgevuld. Het is nu dan ook noodzakelijk om ook te gaan uitbreiden. Daarnaast willen we ook verkennen of leegstaande bedrijfspanden omgebouwd kunnen worden tot woningen.

Bouw duurzaam

Duurzaamheid is essentieel bij het bouwen van woningen. Woningen moeten goed geïsoleerd zijn, gebruik maken van duurzame energiebronnen en voorzien zijn van groene daken. Bouwen doen we zo veel mogelijk met bestaande materialen.

Woningen koop je om in te wonen

Er moet onderzocht worden of een woonplicht in gemeente Hoogeveen een positieve invloed kan hebben op de woningmarkt. Een koopwoning (zowel nieuwbouw als bestaande woningen) moet dan bijvoorbeeld minstens 2 jaar zelf bewoond worden voordat het verhuurd mag worden. Een woning in Hoogeveen koop je om zelf in te wonen en niet om te verhuren.