Arjen van Beek

Arjen van Beek - Beeld: Arjen van Beek

Sinds 2019 woon ik met mijn zoontje (toen 3) in Malden. We zijn er eigenlijk “per toeval” terecht gekomen, maar voelden ons er meteen thuis. We genieten dagelijks van de mooie plekken vlakbij ons huis zoals het bos, “het grote veld” en het zweefvliegveld. Ook hebben we al veel leuke mensen leren kennen.

  • 42 jaar
  • Beuningen
  • Malden
  • Hij/hem

In mijn werk houd ik me bezig met de inrichting van de openbare ruimte. Als projectleider begeleid ik de aanleg en het onderhoud van infrastructuur. Daardoor heb ik uitgebreide kennis opgedaan van het bouwproces. Met deze kennis denk ik een nuttige bijdrage te kunnen leveren aan de gemeente Heumen.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De gemeente Heumen heeft zoveel mooie plekjes, dat is ontzettend moeilijk kiezen. Met name de natuur springt er wat mij betreft echt uit. In de Overasseltse en Hatertse Vennen kom ik regelmatig om mijn gedachten te verzetten. Dat doe ik tijdens een rondje hardlopen, of een mooie wandeling. In alle jaargetijden is deze plek schitterend. Ook struin ik graag door het Heumensoord, of fiets ik over de dijk van Heumen naar Nederasselt.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

De gemeente Heumen is een schitterende gemeente met een gevarieerd natuurlandschap. Het is een uitloopgebied voor de hele regio. Door geleidelijke uitbreiding van het natuurlandschap en verantwoorde groei van inwoneraantallen binnen, of tegen de kernen aan, kan Heumen een bijdrage leveren aan het nijpende woningtekort, zonder haar identiteit te verliezen.

Wat zijn drie zaken die jij zou willen veranderen?

  • Betrokkenheid van inwoners vergroten. “De gemeente” is niet een baas van de inwoners die belastinggeld incasseert en voor ons bepaald hoe onze leefwereld er uit ziet. “De gemeente” en wat daarin gebeurt wordt door ons allemaal vormgegeven. Daarom vind ik het belangrijk dat inwoners betrokken blijven bij de keuzes die in de gemeente gemaakt worden. Daaraan wil ik een bijdrage leveren. In de eerste plaats door te luisteren naar verhalen van inwoners van de gemeenten, maar ook door goed uit te leggen waarom de keuzes die “de gemeente” soms anders zijn dan gehoopt.
  • Uitbreiden van het woningenbestand. Er is een woningtekort in Nederland. Daarom moeten we de komende jaren flink gaan bouwen. Ook moeten we meer doen dan bouwen. Hierbij is te denken aan het herbestemmen van gebouwen. Hierbij ben ik voorstander van initiatieven van inwoners zoals Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).
  • Borgen en vergroten van de ruimtelijke kwaliteit. Ontwikkelen gaat niet zonder een goed plan. Om de ruimtelijke kwaliteit van onze gemeente te bewaken, moeten we zorgen dat er een degelijk integraal plan ligt. Dit plan vormt de kapstok waaraan we de ruimtelijke ontwikkelingen toetsen. Hiermee voorkomen we versnippering en zorgen we er voor dat de belangrijke waarden van de gemeente Heumen behouden blijven en versterkt worden.

Wat betekent D66 voor jou?

Toen ik nog in Nijmegen woonde, was ik al zijdelings betrokken bij de regionale D66 afdeling. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 ben ik steeds meer betrokken geraakt bij de lokale politiek, omdat ik het belangrijk vind om een maatschappelijke bijdrage te leveren.

Voor mij is D66 de partij die er niet voor een specifieke groep is, maar voor iedereen. We komen op voor gelijkwaardigheid en gelijke kansen. Dat vind ik belangrijk.

Wat is je favoriete boek?

Het boek “In Europa” van Geert Mak. Het boek is al wat jaartjes oud, maar nog steeds bijzonder actueel in deze tijd van versnippering en verminderde verdraagzaamheid voor elkaar. Een absolute aanrader voor mensen die zich soms afvragen wat het nut van een verenigd Europa is.

Laatst bezochte culturele evenement? Waarom ga je graag daarheen?

In de corona tijd heb ik ze ontzettend gemist, al die evenementen. Op dit moment maak ik me op voor een rijk gevulde festivalzomer, met de Nijmeegse Vierdaagsefeesten als hoogtepunt. Ik kijk er naar uit om weer mensen tegen te komen en samen een biertje te drinken in de zon.