Commissielid duurzaamheid

Alette Beerling-Huuskes - Commissielid duurzaamheid Beeld: `Lies Fotografie

Commissielid tjokvol met (duurzame) energie
Een doordeweekse winterochtend in een gezellige bakkerij in Hattem. De geur van vers gebrande koffie en net gebakken brood hangt rond. Aan tafel zit Alette Beerling-Huuskes, namens D66 commissielid ruimte en duurzaamheid in Hattem. “Hattem is een toegankelijke, fijne plek. Heerlijk om te wonen: een wat kleiner schaalniveau met de grote stad om de hoek. Open mensen.” Dat zit wel snor dus. Maar daarmee is Hattem beslist niet ‘af’: wat haar betreft is er wat betreft openbare ruimte en verduurzaming nog een wereld te winnen in de mooie Hanzestad.

  • Emmen
  • Hattem
  • Zij/haar

Hoe ben je eigenlijk in Hattem actief geworden?
“Ik ben in Emmen geboren, maar trok naar Groningen voor een studie sociale geografie en planologie,” vertelt Alette. Daar kent ze toevallig de huidige D66-wethouder Koen Castelein van. Na haar afstuderen in 2013 is ze in Hattem gesetteld. Ze woont er naar haar schik met een gezin met drie kinderen.

“Bij de tennisclub raakte ik met een actief D66 lid in gesprek. Het sprak me enorm aan om via politieke activiteiten wat bij te dragen aan de samenleving. Ik was toen nog geen lid van de partij, maar begon mee te kijken en wat vergaderingen bij te wonen. De conclusie was: hier kan ik echt wat betekenen. Het is ook een mooie manier om je stad beter te leren kennen.” Die periode was het best veel werk om de fractie te ondersteunen bij alle stukken op de diverse beleidsterreinen. Maar nu werken we binnen de fractie zo dat je heel gericht een inhoudelijke bijdrage kan leveren op onderwerpen die je aan het hart gaan.

Wat doe je precies in die commissie?
Alette zit net als Dick Vergunst namens D66 in een commissie: een orgaan dat de formele raadsvergaderingen inhoudelijk helpt voor te bereiden. Zo’n commissie is ‘meningsvormend’ maar niet ‘besluitvormend’, zoals de gemeenteraad dat wel is. “Elke twee weken wisselen commissie- en raadsvergaderingen elkaar af,” legt Alette uit. “Qua voorbereiding ben je denk ik zo’n twee uur bezig. Maar: er zijn weken dat je wat meer moet pieken als je een stuk grondig aanpakt en afstemt met de andere fracties.”
In de commissie ruimte en duurzaamheid spreken ze veel over hoe de stad Hattem kan bijdragen aan een schoner klimaat, minder uitstoot en innovaties op het vlak van de energiebehoefte van de stad. Dat is gezien de beperkte schaalgrootte van Hattem best een uitdaging. Er zijn niet zomaar warmtenetten uit de grond te stampen, velden vol zonnepanelen of windturbines aan te leggen -als je dat al zou willen- en isoleren en verduurzamen met monumentale stadskernen is natuurlijk ook niet eenvoudig. Maar het D66-commissielid denkt graag in kansen en mogelijkheden.
De sfeer in de commissies zit tussen informeel en zakelijk in: “Mensen geven elkaar netjes de hand en we spreken politieke meningsverschillen op fatsoenlijke wijze uit en proberen elkaar te vinden.”

Zelf initiatieven nemen
Alette zegt samen te werken met de fractie en veel afstemming te hebben met de fractievoorzitter, maar verder veel ruimte en vrijheid te voelen zelf initiatieven te nemen. “Zo ben ik mede initiator van de werkgroep warmte en energie. Daar willen we met de woordvoerders op dit thema stappen zetten.” Een voor D66 belangrijk thema. Maar: alle gemeenten hebben de regie en verantwoordelijkheid om CO2 te besparen. Daarom sluiten de woordvoerders duurzaamheid van de fracties aan. “Alle gebouwen moeten uiteindelijk van het aardgas af, maar in Hattem zag ik daar nog niet veel kansen voor voorbij komen. Stukken die er lagen waren lang niet concreet genoeg of er werd niet doorgepakt. Maar: ik geloof in kansen en toen er een geschikt stuk voorbij kwam heb ik het onderwerp geagendeerd en we proberen het nu met de andere fracties breder en actiever op te pakken.”

Kennis van grote meerwaarde
De gemeente Hattem is klein en dus zijn er maar een beperkt aantal ambtenaren die beleid rond klimaat en verduurzaming kunnen maken. Alette: “Dan is het extra fijn te merken dat je met je inzet en je achtergrondkennis van meerwaarde kunt zijn. Voor je fractie, voor je partij, maar natuurlijk vooral voor je gemeente, de plek waar je zelf woont.” Het commissielid ziet kansen: “Er zijn vanuit het Rijk middelen beschikbaar om beleid te ondersteunen, maar je moet daar dan wel op inspringen. Maar ook binnen de provincie zijn er mogelijkheden. Zo is er een ‘expertiseteam warmte’ van de provincie Gelderland, die gemeenten steunen in de transitie. Ik voel een enorme drive om de gemeente te helpen om meer zicht op te krijgen de mogelijkheden om samen te verduurzamen.”

Lokale dilemma’s
Lokaal ruimtelijk- en energiebeleid doen ertoe. Alette geeft als voorbeeld de ontwikkeling van een nieuwbouwwijk als Het Veen. “Dan zijn er diverse politieke dilemma’s. De stad Hattem heeft groeiambities, laat je dan wel of geen hoogbouw toe, en zo ja, hoeveel lagen? En hoe balanceer je de groeiambitie met een juist schaalniveau van lokale voorzieningen in je stad? Dus de uitdaging zit hem niet enkel in het aantal woningen, maar ook scholen (onderwijs is voor D66 een cruciale randvoorwaarde voor een betere toekomst), kinderopvang en natuurlijk de zorg voor alle inwoners. Tenslotte wil je zo’n nieuwbouwwijk natuurlijk zo duurzaam en klimaatbewust mogelijk aanleggen. En kijken naar de kansen die dit ook kan bieden voor de bestaande omgeving.”
Genoeg thema’s dus die aansluiten bij D66 Hattem. Lees er meer over op de lokale pagina.