D66 waarschuwt college en zet drugsgebruik op de kaart

In de recente raadsvergadering van 21 december was er bijna een algeheel verbod op drugsgebruik in de openbare ruimte doorheen gegaan, maar niet als het aan D66 ligt.

Wijziging APVG

Als het aan het college had gelegen, was er afgelopen raadsvergadering een wijziging aangenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen waarin werd opgenomen dat drugsgebruik verboden zou worden in de openbare ruimte en in publieke gebouwen. Echter, dit zou in strijd zijn met de Opiumwet, zoals ook beaamt door Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap en directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid in het Dagblad van het Noorden.

Protest D66

De fractie van D66 zag problemen in deze wijziging en was voornemens hier twee amendementen over in te dienen: één om softdrugs uit dit verbod te halen en één om het verbod expliciet alleen te laten gelden in het geval van overlast. Dit laatste is bijvoorbeeld ook deel van de verboden op alcohol en lachgas. Raadslid Maria Martinez Doubiani vond dat met het algehele verbod op drugs er werd ingegrepen ‘op het leven en de vrijheid van onze inwoners’.

Komende raadsperiode

De wijziging is inmiddels van de agenda gehaald en verplaatst naar komende raadsperiode. Het is duidelijk dat er meer informatie nodig is voordat de raad tot een goed oordeel kan komen. D66 Groningen is dan ook blij met deze stap. De wijziging zal op de agenda komen in dezelfde periode waarin we het gaan hebben over het integraal preventie akkoord. Hierin zal D66 Groningen zich hard maken voor een bredere en zichtbaardere dialoog met onze inwoners.