Zorgen over mensenhandel in Gorinchem

Vorige week stond er in AD Rivierenland een artikel waarin onze fractie-assistent Tom van der Meijden aandacht vroeg voor slachtoffers van mensenhandel. Ook in Gorinchem willen we alert blijven voor deze, veelal onzichtbare, problematiek. D66 stelde daarom onlangs schriftelijke vragen aan het college over dit onderwerp.

Schriftelijke vragen

Mensenhandel draait om het uitbuiten van kwetsbare personen. Mensen die vaak zelf de neerwaartse spiraal van dwang en drang niet kunnen stoppen. Het kent verschillende verschijningsvormen zoals het onder dwang seks hebben, werken onder mensonterende omstandigheden, het moeten plegen van criminaliteit of het gedwongen worden om een orgaan af te staan.

Gemeenten moeten in 2022 verplicht beleid hebben opgesteld om mensenhandel te bestrijden en voorkomen. D66 stelde daarom schriftelijke vragen  aan het college van B&W om te kijken hoe de vlag er momenteel bij hangt en hoe de voorbereidingen vorderen.

Het college van B&W antwoordt op onze vragen dat mensenhandel ook in Gorinchem plaatsvindt, al is de aard en omvang daarvan onduidelijk. Op dit moment werkt Gorinchem samen met politie en andere organisaties in een regionale aanpak om mensenhandel te bestrijden en te voorkomen. Eind 2021 ontwikkelt het college ook een lokaal plan van aanpak. Het college heeft toegezegd om de gemeenteraad actief te informeren over deze beleidsontwikkeling.

Als fractie zullen wij dit scherp in de gaten houden. Hier vind je onze schriftelijke vragen en de beantwoording daarvan.

We moeten de neerwaartse spiraal van dwang en drang doorbreken.

Tom van der Meijden