Het is tijd voor een nieuwe bestuurscultuur

Januari, een nieuwe maand in een nieuw jaar. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is 2022 dan echt aangebroken. Een jaar vol verwachtingen én kansen voor Gorinchem, 2022 is nota bene een verkiezingsjaar! De politieke ideeënmachine draait daarom overuren, met ambities zo ver als het oog reikt en goede voornemens in overvloed. Ook mijn partij (D66) bereidt zich voor op de turbulente campagneperiode die ons te wachten staat. Maar, waarom wachten? Ik sta te popelen om onze ideeën te delen, om onze idealen dichterbij te brengen en te werken aan een progressief Gorinchem. En daarom vandaag een tipje van de sluier.

Een nieuwe overheid

Het is tijd voor een eerlijke, open en transparante overheid die naast in plaats van tegenover de burger staat. Met meer zeggenschap voor Gorcumers, een sterkere lokale democratie én voldoende tegenmacht. Zo overbruggen we de kloof tussen Gorcumers en de gemeente en werken we aan het herstellen van vertrouwen. Want als er iets is wat we de afgelopen jaren hebben geleerd, dan is het wel dat vertrouwen te voet komt, maar te paard gaat. We zullen maatschappelijke vraagstukken te lijf blijven gaan, maar dan wel op een drastisch andere manier. Een manier die publieke waarde centraal stelt en die redeneert vanuit de weerbarstige praktijk in tegenstelling tot de papieren werkelijkheid. Dat vraagt ook om een bestuurscultuur waarin ruimte is om fouten te maken. Ruimte, niet alleen om in alle openheid verantwoording af te leggen, maar vooral om lessen te kunnen trekken uit het verleden. Een vinger om op de zere plek te leggen, maar niet om gretig mee te wijzen en ergens een politiek slaatje uit te slaan. Het vraagt om politiek die minder bezig is met zichzelf en juist meer met Gorinchem.
 

Een stip op de horizon

Kortom, de Gorcumse democratie snakt naar onderhoud én vernieuwing. Als D66’er zet ik daarom graag een stip op de horizon. Laten we investeren in nieuwe, betekenisvolle participatievormen voor Gorcumers, een open bestuur dat met twee voeten stevig in de klei staat en het lerend vermogen van onze overheid als fundament voor beleid. Alleen dan kunnen we samen werken aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen. Maak 2022 een nieuwe start, niet voor de politiek, maar voor de stad!