Onze omgeving aanpassen aan de veranderingen in ons klimaat
Door veranderingen in ons klimaat worden onze zomers warmer en kan het heftiger regenen. We moeten zorgen dat onze leefomgeving verkoeling biedt door meer bomen en planten te plaatsen. Bovendien werkt een groene omgeving positief op ons brein. We zorgen ervoor dat we meer water kunnen opvangen in tuinen en het openbaar gebied om heftige regenval beter te kunnen verwerken.
- We leggen meer parkjes met wandelpaden aan en meer kleine vijvers die zorgen voor verkoeling en opvang van regenwater. Samen met wijk- en dorpsverenigingen, bedrijven en scholen kijken we naar mogelijkheden voor het plaatsen van kleine bosjes en waterberging Tiny Forests en Tiny Poels. Deze initiatieven zorgen voor biodiversiteit en verkoeling in warme periodes.
- In Goes is ruim 48% van de tuinen versteend (bron: onderzoeks- en adviesbureau Cobra Groeninzicht). We willen inwoners stimuleren om hun tuin te vergroenen met de Operatie Steenbreek. We organiseren een promotieactie waarbij inwoners die tegels uit hun tuin halen, gratis een Steenbreek-plantje kunnen ophalen en planten in hun tuin.
- Openbare ruimtes zoals parkeerterreinen, kunnen uitgevoerd worden met zogenaamde doorgroei tegels zodat het water niet afgevoerd hoeft te worden.
- Een groot gedeelte van de stad bestaat uit privéterrein. Ook daar kan regenwater tijdelijk worden opgevangen. Nieuwbouw en grote renovatieprojecten moeten ingericht zijn op het opvangen en verwerken van regenwater op het eigen terrein.
- Om zo duurzaam mogelijk te bouwen willen we een informatiecampagne om duurzaam en circulair bouwen te stimuleren.
- We willen de Goese CO2-footprint verkleinen. Bij de (her)inrichting van openbaar gebied houden we rekening met het terugdringen CO2-uitstoot. Aan aannemers worden eisen gesteld, zodat ze bij werkzaamheden minder CO2 produceren. Dit kan door materialen te gebruiken die het milieu minder belasten. Daarnaast worden bij deze werkzaamheden ook vaker materialen hergebruikt. Dit draagt bij aan de circulaire economie.
- We willen in gesprek met de bedrijven in onze gemeente om minder verlichting aan te laten in de nacht. Met minder verlichting in de nacht verstoren we dieren minder en gaan we lichtvervuiling tegen. Bovendien levert het ook een lager energieverbruik op.
- De ambitie om gemeentelijke gebouwen voor 2035 energie neutraal te maken moet worden gehandhaafd. Dit vraagt om een slimme aanpak. Denk aan de inzet van het Burgerforum en het idee om een dorp of wijk in één keer aan te pakken. Zo kun je zelfs versnelling aanbrengen.