Grote zorgen over gevolgen stopzetten Nationaal Groeifonds voor Gelderland

De toekomst van het Nationaal Groeifonds staat op losse schroeven. In het fonds zitten miljarden voor de ontwikkeling van de economie, waar ook Gelderland al miljoenen van heeft ontvangen. D66 maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het stopzetten voor de Gelderse economie. “De groeiende hightech sector wordt hier hard door geraakt,” aldus statenlid Frank Cornelisse van D66 Gelderland.  

Vorige week zijn twee voorstellen in de Tweede Kamer van D66 verworpen waarmee de Kamer duidelijkheid zou geven over het doorgaan van het Nationaal Groeifonds. De formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB stemden tegen. Dat zorgt voor onzekerheid bij innovatieve bedrijven en kennisinstellingen. De Gelderse Statenfractie van D66 is teleurgesteld over de uitkomst van de stemming.
 
Voor Gelderland is het nog onbekend om hoeveel projecten het gaat, maar indien er projecten draaien op het groeifonds dan kan dit grote gevolgen hebben voor de economie. Het gaat in dit fonds vaak om grote projecten, bijvoorbeeld voor om de natuurkwaliteit te verbeteren en grote innovaties in de hightech sector, zoals de bouw van het Robotlab in Nijmegen. Statenlid Cornelisse wil daarom weten van het provinciebestuur wat de gevolgen zouden zijn van het stopzetten van het fonds.

Tweede Kamerfractie snapt Gelderse zorgen

Joost Sneller, het D66-Tweede Kamerlid dat de voorstellen indiende om steun uit te spreken voor het Nationaal Groeifonds, snapt de zorgen van zijn Gelderse partijgenoten. Het geld uit het Nationaal Groeifonds komt namelijk terecht bij Nederlandse innovatieve ondernemers en initiatieven en is volgens Sneller een belangrijke steun in de rug voor de regionale economie, bijvoorbeeld in Gelderland. “Wij willen nu investeren in de banen en economie van de toekomst. De tegenstem van de formerende partijen maakt de toekomst van innovatieve projecten onzeker. Dat is slecht nieuws voor Gelderse ondernemers.”

De Gelderse Statenfractie van D66 vraagt het provinciebestuur of ze in kaart kunnen brengen welke Gelderse projecten een aanvraag zouden willen doen bij het Nationaal Groeifonds. Er waren in Nederland al 61 projecten bezig met een aanvraag, zij hadden al een ‘quick-scan’ doorgelopen, meldt het Financieel Dagblad. D66 wil ook weten of het provinciebestuur samen met de Gelderse aanvragers de boodschap over wil brengen bij de formerende partijen in Den Haag dat het Nationaal Groeifonds van groot belang is voor de Gelderse economie.

Lees hier de schriftelijke vragen

Schriftelijke vragen (art. 39 RvO) aan de voorzitter van Provinciale Staten van Gelderland

Over: Toekomst nationaal groeifonds
Afgelopen dinsdag werden in de Tweede Kamer twee moties van D66 over de toekomst van het Nationaal Groeifonds weggestemd. Daarmee is die onzeker geworden: de nieuwe aanvraagronde is uitgesteld tot nader orde en de formerende partijen gaan bepalen of, met welke middelen en voor welk doel dit fonds al dan niet een toekomst heeft.

Het stopzetten van het groeifonds heeft grote gevolgen voor de innovatie en ontwikkeling van de economie, het vestigingsklimaat en de toekomst van Nederland en Gelderland. Met name de hightech industrie in Gelderland wordt hierdoor geraakt. Dat baart D66 nogal zorgen. Daarom hebben wij de volgende vragen aan het College:
1. Bent u bekend met het artikel ‘Nationaal Groeifonds op slot na Stemming Kamer’ van het Financieel Dagblad op 19 maart[1] en de twee niet aangenomen D66-moties? Zo ja, wat is hierop uw eerste reflectie en reactie?
2. Eerder luidden bedrijven en kennisorganisaties samen met VNO/NCW de noodklok omdat sloop van het innovatie- en vestigingsklimaat dreigt, bij uitstel van de vierde ronde of het stoppen van het Nationaal Groeifonds[2]. Kunt u een eerste inschatting geven over wat deze pauze en in potentie ook stop betekent voor de Gelderse economie?
3. Zijn er potentiële aanvragen vanuit Gelderland bij u bekend? Zo ja, welke? Wat betekent uitstel en mogelijk ook afstel van het Nationaal Groeifonds voor deze aanvragen?
4. GS werkt nu aan een Integraal Economisch Programma, waar we op 28 februari al een eerste beeldvormende sessie voor hadden. Innovatie, internationalisering en de sterke sectoren van Gelderland zijn hierin kernpunten als ook het benutten van beschikbare rijks- en Europese middelen. Wat betekent het wegvallen van het Nationaal Groeifonds voor deze ambities?
5. Voor Gelderland is uitstel of afstel van het Nationaal Groeifonds een serieus en groot risico voor de toekomst van onze (kennis)economie en ons vestigingsklimaat. Met name voor de sterke hightech sectoren in gezondheid en kennisinnovatie, zoals het nieuw te bouwen Robotlab in Nijmegen[3]. Ook komen de ambities voor regeneratieve landbouw onder druk te staan[4]. D66 roept het college dan ook op om dat signaal luid en duidelijk neer te leggen bij het Rijk en de formerende partijen.
6. Bent u daartoe bereid? Zo ja, gaat u daarin samen optrekken met de Gelderse aanvragers en belangenorganisaties, zodat ook toekomstige aanvragers hun belangen meegewogen kunnen worden? Zo nee, waarom niet?
7. In het debat van 15 februari kwam minister Adriaansens nog tot de conclusie dat het ondanks de formatie mogelijk was om de openstelling van deze aanvraagronde uit te stellen tot 1 juni, zodat het tot 1 juli omkeerbaar was. Kunt u haar hieraan herinneren?
Zijn er nog aanvullende lobby- of andere acties die de provincie Gelderland uit kan voeren om te zorgen dat de bestemde middelen wel op korte termijn beschikbaar komen ter versterking van het vestigingsklimaat en de Gelderse economie? Bent u bereid hierin samen op te trekken met andere provincies (eventueel in IPO verband) en via de diverse lobby organisaties?


[1] https://fd.nl/politiek/1511433/nationaal-groeifonds-op-slot-na-stemming-kamer
[2] https://www.vno-ncw.nl/nieuws/zet-vierde-ronde-groeifonds-door
[3] https://innovationorigins.com/nl/alle-hens-aan-dek-voor-de-ontwikkeling-van-een-wereldwijd-uniek-robotlab-in-nijmegen/
[4] https://www.stal-en-akker.nl/artikel/847419-129-miljoen-nationaal-groeifonds-voor-uitbreiding-regeneratieve-landbouw/