Omgevingsverordening
Met de Omgevingsverordening leggen we de spelregels vast van nieuwe ontwikkelingen in de Friese omgeving. Van het uitbreiden van boerenbedrijven tot de hoogte van windmolens, van het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot het verjagen van ganzen. Alles om ons heen komt terug in de Verordening. Een enorme operatie vanwege de invoering van de nieuwe omgevingswet.
Allereerst waren we teleurgesteld dat zoveel mogelijk regels overgenomen werden uit de vorige verordening. Het was juist de bedoeling van de wet dat de regels voor de omgeving opnieuw tegen het licht werden gehouden en inwoners een grotere rol zouden spelen. Gelukkig waren er nog een paar punten waarop we wel het verschil konden maken.
Als D66 vinden we het erg belangrijk om klimaatneutraal te worden. Het tegengaan van klimaatverandering en omgaan met de gevolgen ervan is de grootste uitdaging van Fryslân, Nederland en de wereld. De spelregels in de verordening moeten ons helpen bij het behalen van dat doel.
Helaas werd dat niet voorgesteld. Zo stond in de Verordening dat ontwikkelingen in het buitengebied mogen plaatsvinden, zolang ze maar zorgen voor werkgelegenheid óf een positief effect hebben op het klimaat of de natuur. “Dus als een fabriek vervuilend is maar wel zorgt voor werkgelegenheid, dan mag die fabriek worden gebouwd. Dat past niet meer in deze tijd. We mogen meer van onze bedrijven vragen”, zei Statenlid Danny van der Weijde.
En dus dienden we een motie in waarin we klimaatneutraal als doelstelling toevoegden aan de verordening. Het voorstel haalde het en de verordening zal er op worden aangepast. Ontwikkelingen in het buitengebied moeten straks op zijn minst bijdragen aan de doelstelling om klimaatneutraal te worden.
Er zijn bovendien in Fryslân teveel beperkingen voor duurzame energie. De provincie stelt eisen aan waar zonnepanelen mogen komen en hoe hoog windmolens mogen zijn. We hebben tevergeefs in het verleden met een initiatiefvoorstel geprobeerd om dit te veranderen. We wilden daarmee geen maximale hoogte aan dorpsmolens stellen en de saneringsplicht voor nieuwe dorpsmolens eraf halen.
Dit keer wilden we het mogelijk maken voor bedrijventerreinen om kleine windturbines te plaatsen. Boeren mogen dat nu al op hun erf doen. Veel ondernemers willen ook verduurzamen, maar mogen dat niet. Dat is erg vervelend voor ondernemers want zij hebben ook te maken met de hoge energieprijzen. Helaas was er weer geen meerderheid voor dit voorstel. De coalitie blijft vasthouden aan afspraken uit 2019, terwijl de wereld in de tussentijd drastisch is veranderd. Het lijkt alsof verkiezingen de enige manier zijn echt voor een duurzame toekomst te kiezen.