Het Forum van Emmen

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 30 mei 2024 is gesproken over de mogelijke verhuizing van Facet, naar het Mondriaanplein.

D66 is groot voorstander van dit plan, en dat zijn we al jaren. Wij zijn dan ook enorm blij dat we weer een punt uit ons verkiezingsprogramma kunnen afstrepen!

Lees hieronder de spreektekst van fractievoorzitter Joey Koops.

Spreektekst Joey Koops

Kunst en cultuur zijn ons fundament. Zij zijn een uiting van al onze levenslessen en daarmee onze meest waardevolle spiegel. Investeringen in kunst en cultuur zijn investeringen in overtuigingskracht, empathie en verbeeldingskracht. En ze zijn broodnodig, omdat voor de uitdagingen waar we voor staan, als gemeente, provincie, land én Europa, meer nodig is dan alleen harde feiten, cijfers en statistiek. D66 is dan ook trots dat het zaadje voor het, zoals we het bij de begroting 2022 nog noemden, Forum van Emmen, zo omarmt is door de brede samenwerking en steun binnen de raad en de duidelijke ambitie van dit college.

En natuurlijk gaat ambitie hand in hand met zorgen. Zo is er terecht veel aandacht geweest voor de toegankelijkheid van het nieuwe pand, wat weer goed geborgd moet worden. Ook is het een flinke investering, maar daarbij moet ook opgemerkt worden dat we dat geld niet wegzetten ten koste van onze inwoners. Sterker nog, met het aanpakken van de leegstand, het verstevigen van Facet en met het aantrekkelijker maken van dit stukje van het centrum, landen de euro’s juist dichtbij onze inwoners. En wij begrijpen ook zeker de geluiden uit het Rensenpark, die wij zo graag horen. Toch geloven wij van harte dat deze ontwikkeling uiteindelijk voor alle betrokken partijen van meerwaarde gaat zijn, ook voor iedereen in het Rensenpark. Daarbij zouden wij het college nog eens willen uitdagen om ook na te denken over hoe de verbinding tussen de drie culturele harten in het centrum ook fysiek zichtbaar kan worden gemaakt, bijvoorbeeld door een culturele looproute te maken van het Rensenpark door Facet richting het Atlas Theater, door kunst in de openbare ruimte te gebruiken, en zeker ook door de creativiteit van deze organisaties zelf in te zetten.

Wat rest is wellicht een wat saaie vraag, maar wel een belangrijke. De verhuizing van Facet omhelst ook een flinke, structurele financiële verplichting voor ze. Echter, veel van de financiering die Facet ontvangt is projectmatig van aard, wat de stabiliteit niet ten goede komt. Wij horen dan ook graag van het college hoe zij daar naar kijkt, dus of het college bereid is om, waar mogelijk, meer toe te werken naar stabiele financiering.