Interview met Marianne de Widt, lijsttrekker Provinciale Staten Utrecht

Het is begin maart en de verkiezingen zijn in volle gang. Overal gaan kandidaten voor zowel de Provinciale Staten als de Eerste Kamer, samen met leden, actief het land in om het D66 verhaal te vertellen. Leuk om zoveel EBN leden daartussen te zien! De komende weken volgen we een aantal kandidaten.

Deze week bijt Marianne de Widt, lijsttrekker D66 Provinciale Staten Utrecht, hieronder het spits af. 

Wat was voor jou de belangrijkste reden om je verkiesbaar te stellen als lijsttrekker?

De afgelopen vier jaar heb ik ervaren hoeveel energie het kan geven om zelf in een politieke rol aan Nederland te werken. Ik wil heel graag met een enthousiast en progressief team hier mee door om Utrecht nog meer de goede kant op te duwen.

Hoe kijk je naar het aantal vrouwen dat nu actief is in de Provinciale Staten Utrecht?

Bij de start van deze periode, in 2019, hadden we in Utrecht 25 vrouwen/24 mannen. Dat was toen het hoogste percentage vrouwen van alle provincies. Het helpt volgens mij echt om ook andere geluiden in debatten te horen. Dus natuurlijk hoop ik dat we ook na de verkiezingen weer zo’n grote groep actieve vrouwen hebben.

Wat geef je vrouwen mee die zich ook kandidaat stellen als Provinciale Statenlid voor de komende periode?

Heel goed dat je kandidaat bent. Het is geen toneelstuk. Het gaat er om dat je vooral jezelf bent, ook hier. Jouw mening doet er toe.

Heb je ooit te maken gehad met seksisme in de politiek? 

Nee, gelukkig niet eigenlijk. Ik denk dat ik dan meteen boos zou worden trouwens.

Krijg je wel eens vragen vanuit de media of kiezers waarbij jouw gender centraal staat?

Nee, tot nu toe niet. Ik ben tot nu toe gewoon als mens benaderd.

Wat adviseer je vrouwen die twijfelen of politiek wel iets voor hen is?

Ga dan praten met een vrouw die al in de politiek zit. Ze zijn dichterbij je dan je denkt.

Wie of wat inspireert jou?

Dat kan van alles zijn. Soms mooie voorbeelden over iets waar je net toevallig mee bezig bent. Soms iets dat ik in de krant lees. Vooral vaak wat ik om me heen zie als ik buiten in de provincie ben. Dan denk ik: ja, wat is Utrecht toch een fijne provincie. Daar doe ik het voor.

Van welke muzieknummer krijg jij energie, wat is jouw ‘power nummer’?

Tegenwoordig heb ik dat niet meer zo – dat ik muziek aan heb. Maar als ik terugdenk dan ging dat altijd om muziek met een stevig tempo er in. En dat kon ik dan eindeloos herhalen.

Heb je nog een leestip voor onze leden?

Haha, ik lees al zo veel voor het Statenwerk dat ik niet veel meer aan boeken toe kom. Als ik iets anders lees, dan is het vaak een kookboek of iets over landschap of natuur, met een hoop plaatjes!