Interview met… Laura Neijenhuis, lijsttrekker Provinciale Staten Zuid-Holland

Het is begin maart en de verkiezingscampagnes zijn in volle gang. Overal gaan kandidaten voor zowel de Provinciale Staten als de Eerste Kamer, samen met leden, actief het land in om het D66 verhaal te vertellen. Leuk om zoveel EBN leden daartussen te zien! De komende weken volgen we een aantal kandidaten.

Deze week is het woord aan Laura Neijenhuis, lijsttrekker in Zuid-Holland.

Wat was voor jou de belangrijkste reden om je verkiesbaar te stellen als lijsttrekker?

Mijn drijfveer om de politiek in te gaan is om impact te maken: ik wil graag bijdragen aan een duurzamere en inclusievere samenleving en de politiek is de plek om dit waar te maken. Als Statenlid heb ik vier jaar daaraan mogen bijdragen, maar zag ik vanuit de oppositie hoe de provincie niet veel verder is gekomen. Dat was voor mij de aanleiding om me te kandideren als lijsttrekker: voor een mooi verkiezingsresultaat en weer een plek aan de coalitietafel zodat we komende periode echte grote stappen kunnen zetten.

Hoe kijk je naar het aantal vrouwen dat nu actief is in de Provinciale Staten Zuid-Holland?

In de afgelopen periode was het weer slecht gesteld met vrouwenparticipatie in de Staten van Zuid-Holland. Daar zijn onder de 55 statenleden slechts 18 vrouwen en 37 mannen. Voor de komende periode zal het echt aan de uitslag van de verkiezingen liggen, want de partijen op rechts hebben opnieuw weinig vrouwen op hun lijsten staan. Persoonlijk ben ik trots op een diverse, relatief jonge en genderbalanced lijst voor D66. Langzaam wordt de provincie daardoor hopelijk een betere afspiegeling van de samenleving.

Wat geef je vrouwen mee die zich ook kandidaat stellen als Provinciale Statenlid voor de komende periode?

Sta voor waar je in gelooft en wat je belangrijk vindt! Het statenwerk is ontzettend gaaf om te doen en jouw bijdrage daaraan is meer waardevol dan je denkt. Wees jezelf, daarmee ben je een sprankelend voorbeeld voor anderen!

Heb je ooit te maken gehad met seksisme in de politiek? 

Zeker heb ik dat meegemaakt. Van een redelijke onschuldige situatie waarin een mannelijk Statenlid mij betichtte van “kippendrift”, omdat ik een ambitie van 2030 naar 2025 wilde brengen. Tot een situatie waarin ik grensoverschrijdend gedrag meemaakte in mijn statenwerk. Ik ben daardoor deze hele periode al aan het vechten voor een gedragscode en  vertrouwenspersoon voor Provinciale Staten, want die zijn er voor ons niet. Gelukkig wordt dit nu met de nieuwe periode eindelijk goed gestart en weet ik dat voor de nieuwe lichting waar veel (jonge) vrouwen kandidaat voor zijn, het goed geregeld wordt.

Krijg je wel eens vragen vanuit de media of kiezers waarbij jouw gender centraal staat?

Ik denk dat professionele media wel geleerd heeft dat genderbiased vragen niet meer passen bij de huidige tijd. Wat ik wel veel merk, met name op sociale media zoals Twitter, is dat mijn vrouwzijn wel tot extra haat leidt. Mensen lezen vaak niet eens de inhoud van mijn berichten, maar zien een jonge, ambitieuze D66-vrouw en bedenken direct de meest vreselijke verwensingen. Daar heb ik me nu voor de verkiezingen wel echt voor moeten afsluiten. En betekent dat er nog heel wat werk aan de winkel is om de politiek ook voor jonge vrouwen een veilige omgeving te maken.

Wat adviseer je vrouwen die twijfelen of politiek wel iets voor hen is?

Laat je vooral niet afschrikken door al die mannen die professioneel kunnen bullshitten. Jouw bijdrage is waardevol: jij kijkt op een andere manier naar vraagstukken, stelt andere vragen en staat met empathie open voor een ander. Dat is wat mij betreft waar de politiek meer van nodig heeft!

Wie of wat inspireert jou?

Ooit ben ik lid geworden door grote voorbeelden zoals Els Borst, maar ook Femke Halsema vond ik een inspirerende politica. Tegenwoordig haal ik vaak inspiratie uit de vrouwen om me heen. Zoals Elene Walgenbach, die in de Rotterdamse raad kwam in de vorige periode en me inspireerde om voor de Staten te gaan. Kirsten Wilkenshuis, die in onze fractie ook als nieuweling binnenkwam en altijd elk dossier tot in de details wil kennen voor ze een mening vormt. En Ria Oosterop die als fractievoorzitter ons de afgelopen periode geleid heeft en me inspireerde om de stap naar het lijsttrekkerschap te zetten. Trots dat we zo samen steeds een stap verder zetten!

Van welke muzieknummer krijg jij energie, wat is jouw ‘power nummer’?

Oeh, sinds zo lang als ik me kan herinneren is dat Take Back The Power – The Interrupters. Heerlijk rock nummer met een tekst die ik altijd graag meezing (of blèr): “What’s your plan for tomorrow? Are you a leader, or will you follow? Are you a fighter, or will you cower? It’s our time to take back the power.”

Heb je nog een leestip voor onze leden?

Ik ben helaas niet zo’n lezer, na een lange werkdag zet ik vaak de PlayStation aan om wat te gamen. Dus voor game-advies of gezellig een spel spelen, weten jullie me te vinden!