Interview met… Amélie Strens

Amélie is lijsttrekker voor de Provinciale Staten Noord – Holland en heeft een berg ervaring in de Provinciale Staten. Hieronder vertelt ze waarom ze verkiesbaar is, maar ook wat haar favoriete boek is om voor te lezen aan haar kinderen!

Wat was voor jou de belangrijkste reden om je verkiesbaar te stellen als lijsttrekker?

Ik ben al twee periodes actief in de provinciale Staten van Noord-Holland en zie waar we nu staan. De komende periode is cruciaal om de klimaatcrisis aan te pakken en de stikstofuitstoot flink te verminderen zodat we onze natuur weer kunnen versterken en huizen kunnen bouwen. Het gaat er echt om spannen waar we naartoe gaan met onze provincie. Ik wil niet aan de kant blijven staan, maar samen met een mooi team iedere dag weer vol energie aan een Noord-Holland voor toekomstige generaties werken. 

Krijg je wel eens vragen vanuit de media of kiezers waarbij jouw gender centraal staat?

Ja. Gelukkig vooral op een leuke manier, om te vragen hoe het is als vrouw / moeder in de politiek. 

Heb je wel eens te maken gehad met sexisme in de politiek? Zo ja, kun je een voorbeeld noemen?

Ja, helaas komt dat – nog te vaak – voor. Het varieert van zogenaamd ‘grappige’ opmerkingen over mijn uiterlijk, outfit of uitstraling, berichten op sociale media tot aan een hand ergens waar die niet hoort tijdens een borrel. 

Hoe kijk je naar het aantal vrouwen dat nu actief is in de Provinciale Staten Noord-Holland en wat hoop je in de nieuwe Staten van 2023 te zien?

Op dit moment zijn er meer mannen dan vrouwen actief in de Provinciale Staten. Uiteraard hoop ik dat dit evenwichtiger wordt na de verkiezingen, waarbij het natuurlijk niet alleen over het aantal mannen of vrouwen gaat, maar het belangrijk is dat de Staten in de breedte diverser worden.

Heb je nog een advies voor vrouwen die twijfelen of politiek wel iets voor hen is?

Laat je twijfels en onzekerheden jouw ambities en energie om iets in beweging te krijgen en je uit te spreken nooit overschaduwen. Zoek andere vrouwen op die al politiek actief zijn, loop met ze mee om te zien hoe het ‘echt’ is om actief te zijn en blijf trouw aan jezelf. Ieder mens is anders en vult een politieke rol op haar eigen manier in. Ik vond het aan het begin ook super spannend, maar krijg heel veel energie van de positieve impact die je kunt maken in de politiek en de veelheid aan mensen die je mag ontmoeten.

En wat mij ook helpt is om bij nare reacties altijd voor ogen te houden dat die reacties vaak niet gericht zijn aan mij als persoon, maar als politieke vertegenwoordiger van D66 in de provincie. Dat relativeert het voor mij vaak wel. Waarbij het natuurlijk nooit normaal mag worden dat je als politica wordt geïntimideerd of te maken krijgt met andere nare reacties. Blijf je daar ten alle tijden ook tegen uitspreken! Hoe lastig dat soms ook is. 

Heb je nog een leestip voor onze leden?

Ik heb weinig tijd over om te lezen naast mijn baan, de politiek en mijn gezin. Voorlezen doe ik gelukkig nog wel, een van mijn favoriete kinderboeken is ‘Roza Rozeur ingenieur’ over een meisje dat ervan droomt om uitvinder te worden.