Voor D66 betekent uitstel van de middelbare school geen afstel

Op de locatie van het huidige Duranzwembad stonden twee nieuwe gebouwen gepland: een nieuw zwembad en een nieuwe middelbare school. Uit onderzoek van de gemeente blijkt nu dat we die twee helaas niet tegelijkertijd kunnen bouwen. D66 vind dat de middelbare school er alsnog moet komen en heeft daarover een motie ingediend. D66 is de enige partij die zich volledig inzet voor een middelbare school.

Locatie voor het zwembad en een middelbare school

Diemen heeft gelukkig veel voorzieningen. Waaronder een mooie bibliotheek, een theater en een zwembad. Een middelbare school mist helaas nog. En het zwembad is zo oud dat de energierekening en het onderhoud onbetaalbaar worden. Daarom wil D66 Diemen dat Diemen een nieuw zwembad en een nieuwe middelbare school krijgt. Deze kunnen worden gebouwd op de locatie van het huidige Duranzwembad.

De bouw van een nieuw zwembad kost tijd. En in die tussentijd willen we wel dat mensen in Diemen kunnen blijven zwemmen. Er maken veel sportverenigingen gebruik van het zwembad en de wachtlijsten voor zwemlessen zijn lang. Het zwembad een aantal jaren sluiten is daarom geen optie.

Het nieuwe zwembad zal daarom naast het huidige zwembad worden gebouwd. Pas als het af is, zal het oude zwembad gesloopt worden.

Uitstel middelbare school

Uit onderzoek van de gemeente blijkt nu dat het helaas niet mogelijk is om tegelijkertijd ook aan een middelbare school te bouwen. Dat kan pas als het oude zwembad gesloopt wordt. Dat betekent dat de middelbare school op pas rond 2032 gebouwd kan worden.

We balen hier enorm van!

Rick Poelwijk tijdens de bespreking van het uitstel van de middelbare school in de raad

D66 baalt hier enorm van. We zetten ons al jaren in voor een middelbare school in Diemen. We willen dat Diemense kinderen de mogelijkheid hebben om dicht bij huis naar school te gaan. En we denken dat een middelbare school helpt om de verbondenheid tussen Diemenaren te versterken. En tot slot weten we dat veel Diemense ouders en kinderen dit ook graag willen.

In 2019 was het namelijk bijna gelukt. Het schoolbestuur van de OSB inventariseerde de behoefte van scholieren uit groep 8 om zich in te schrijven voor een middelbare school in Diemen. En er waren toen genoeg kinderen zich wilde inschrijven op die school (ondanks dat er nog geen gebouw was). Maar helaas sloot de verdeling van de kinderen op de school niveaus niet aan op het concept van de OSB. Het plan ging niet door.

Maar geen afstel

Daarom moet die middelbare school er volgens D66 gewoon komen. Misschien lukt het pas in 2032. Maar mogelijk komen er nog andere locaties in Diemen beschikbaar, waar er al eerder een middelbare school gebouwd kan worden.

Om alle kansen te benutten wil D66 bij elke locatie die vrijkomt eerst bekijken of daar een middelbare school kan komen, en pas daarna naar andere mogelijkheden. Als de middelbare school op een andere plek gebouwd kan worden, komt er weer ruimte vrij naast het zwembad. Die ruimte kan dan gebruikt worden voor bijvoorbeeld woningbouw.

Om dit voor elkaar te krijgen heeft D66 een motie ingediend. De motie kon helaas niet rekenen op voldoende steun. Alleen D66 Diemen wilde zich 100% inzetten voor een middelbare school. De andere partijen zijn wel voor een middelbare school, maar willen hier niet ver genoeg in gaan.

Als onderwijspartij blijft D66 Diemen strijden voor een middelbare school in Diemen

Rick Poelwijk tijdens de bespreking van het uitstel van de middelbare school in de raad

Toezegging

Hoewel er onvoldoende steun bleek voor de motie wist Rick in het debat wel een toezegging van het college te ontlokken. Bij nieuwe ontwikkellocaties zal het college altijd een middelbare school meenemen in de overwegingen. Als het college een keuze maakt – maar voordat deze keuze wordt uitgewerkt – zal het college die informatie met de raad delen.

Met die toezegging kan D66 bij elke geschikte locatie zich blijven inzetten voor de komst van een middelbare school. Wij zullen hiervoor blijven strijden. Hoe eerder hoe beter.

Motie

De motie die de toezegging van het college voor elkaar wist te krijgen.

Laat de middelbare school niet zwemmen
Deze motie hoort bij het raadsvoorstel “Ontwikkeling nieuw zwembad en ambitie middelbare school”

De volgende partijen dienen deze motie in:

  • D66 Diemen
    Logo D66 Diemen

We stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen:

We stellen vast dat:

  • Ruimte in Diemen schaars is;
  • Er op dit moment geen realistisch scenario is waarin gelijktijdig
    1) een nieuw sportcentrum kan worden gerealiseerd,
    2) een zwemvoorziening in stand gehouden kan worden tot de opening van een nieuw zwembad én
    3) ruimte kan worden gevonden voor een middelbare school

We hebben nagedacht over en houden rekening met:

  • Dat de ontwikkeling van een nieuw zwembad en het tussentijds in stand houden van een zwemvoorziening de prioriteit verdienen op de Duran-locatie.

We vinden dat:

  • Goed onderwijs essentieel is voor kinderen in Diemen;
  • Een middelbare school een belangrijke voorziening is die past bij het inwoneraantal van Diemen, en die zorgt voor verbinding binnen de gemeente;
  • We moeten blijven zoeken naar mogelijkheden om een middelbare school te realiseren in Diemen.

We verzoeken het college:

  • Om bij nieuwe ontwikkellocaties* in Diemen d.m.v. een lichte toets éérst te verkennen of deze geschikt kunnen zijn voor het bouwvolume van een middelbare school, voordat een voorstel wordt gedaan voor een andere invulling.
  • Indien hier potentieel geschikte locaties uit voortvloeien, deze locaties ter afweging voor te leggen aan de raad.

* Inbreidings- of transformatielocatie zoals gedefinieerd in bijvoorbeeld de Omgevingsvisie Diemen 2040 (p.67/68) of de Woonvisie Diemen 2024 (p.56&58)