D66 kiest ervoor om te investeren in welzijn en welvaart

D66 dient hiervoor een motie in om als provincie een expertisecentrum voor Long-covid te ondersteunen.

Trots op onze economische kracht en talenten

Voorzitter, onze welvaart is geen vanzelfsprekendheid. We lijken het alweer te zijn vergeten, maar nog maar enkele decennia geleden hing de regio Eindhoven als een aangeslagen bokser in de touwen. Dat was begin jaren negentig na de massaontslagen bij Philips en DAF.
Vandaag de dag floreert de Brainportregio, mede dankzij de high tech-sector met ASML als belangrijke spil. En mede dankzij de goede samenwerking tussen overheden, ondernemers en onderwijs- en onderzoekinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Onze provincie is leidend als het gaat om technologische innovaties. Keer op keer worden economische wereldprestaties geleverd waar we trots op mogen zijn.

Die positie willen we ook in de toekomst behouden door het ondernemingsklimaat voor de microchipsector te verbeteren. D66 is dan ook tevreden met de uitkomsten van operatie Beethoven: meer investeringen in talentontwikkeling, in extra woningen, in het elektriciteitsnet en in bereikbaarheid.  Zoals de kop in het Eindhovens Dagblad luidde: ‘Operatie Beethoven’ blijkt een fantastische symfonie voor de regio.

We maken GS en de ambtelijke organisatie een groot compliment voor hun inzet bij operatie Beethoven. Laten wij ook hier in de Staten de bereidheid tonen om te investeren in het verdienvermogen van Nederland en Brabant. Laten we de economische kracht van de verschillende regio’s in Brabant ondersteunen. Daarmee investeren we in onze toekomstige welvaart.

De gezondheid van iedere Brabander centraal

Welvaart kan echter niet zonder welzijn. D66 is daarom ook blij dat we als provincie verder gaan inzetten op de brede welvaart als uitgangspunt én de gezondheid van iedere Brabander centraal staat. Helaas is een goede gezondheid voor vele Brabanders geen gegeven. Ik denk dan aan de grote groep Q-koortspatiënten en aan de vele mensen die ernstige long covidklachten hebben. Zij verdienen onze volle aandacht en steun.

De Rijksoverheid heeft inmiddels geld beschikbaar voor het opzetten van gespecialiseerde Long Covid expertise- en behandelcentra. Inmiddels heeft ziekenhuis Bernhoven vergevorderde plannen om zo’n expertisecentrum te starten. Wij dienen samen met GroenLinks, PvdA, VVD en SP een motie in om dat initiatief vanuit de provincie krachtig te ondersteunen. En voor rijksmiddelen te lobbyen om een expertisecentrum voor Long Covid en Q-koorts mogelijk te maken.   

Een proeftuinbenadering voor de uitvoeringsagenda Brede Welvaart

D66 denkt graag mee. Voor de uitvoeringsagenda Brede Welvaart kan een proeftuinbenadering interessant zijn. Laten we enkele ruimtelijk-economische projecten op verschillende locaties in Brabant integraal beoordelen met brede welvaart als uitgangspunt. Als voorbeeld noem ik de ontwikkeling van het bedrijventerrein in Waalwijk waar meerdere Statenleden onlangs op werkbezoek zijn geweest.  Of het voorbeeld van de aanleg van een grootschalig vakantiepark in Land van Cuijk.

Welk effecten hebben dergelijke projecten op de toch al krappe arbeidsmarkt? Hoe zit het met de huisvestingsopgave van werknemers? En zijn ontwikkelingen nog wel wenselijk gezien het ruimtebeslag en de mogelijke effecten op de leefomgeving en de leefbaarheid van dorpen en steden?  

Vanuit onze provinciale betrokkenheid kunnen we met gemeenten meedenken en samen tot de juiste, toekomstbestendige keuzes komen.

Mijn vraag aan GS: wat vindt u van het idee om een dergelijke proeftuinbenadering uit te gaan werken in de uitvoeringsagenda Brede Welvaart?

Een betere fietsveiligheid voor Brabant

Uitvoeringskracht is de komende jaren ook meer dan ooit nodig om het aantal verkeersslachtoffers op de Brabantse wegen drastisch te verminderen. Helaas zien we dat het steeds drukker wordt in het verkeer. Fietsers vormen daarbij een kwetsbare groep. Een fietshelm kan de kans op hersenletsel na een ongeval met een derde verminderen.

D66 dient daarom een motie in om bij de uitwerking van het Brabantse Verkeersveiligheidsplan te zoeken naar manieren om het gebruik van de fietshelm door kwetsbare verkeersdeelnemers te bevorderen. Dat kan bijvoorbeeld door een publiekscampagne met een kleinschalige kortingsactie voor de aanschaf van een fietshelm zoals in andere provincies succesvol is verlopen. Wij vertrouwen daarbij op de creativiteit van de gedeputeerde. Dus laten we in dit verband zeggen: zet hem op!