D66 bepleit met succes kwaliteitsimpuls voor kinderopvangorganisaties

Op verzoek van D66 stelt het College van B en W van Maasdriel op dinsdag 19 juli 2022 ruim 40.000 euro beschikbaar voor een kwaliteitsplan van de samenwerkende kinderopvangorganisaties. De middelen komen beschikbaar uit de coronagelden.

Oorspronkelijk was het plan om een bedrag af te romen van het positieve jaarresultaat over 2021, maar na discussie in de raadsvergadering van 7 juli was de consensus al snel dat de kwaliteitsimpuls vanuit de coronagelden moest komen. Daar is het noodfonds voor bedoeld. “Linksom of rechtsom, het is een geweldig resultaat dat de samenwerkende kinderopvangorganisaties hun moeite beloond zien”, stelt een opgetogen Liesbeth Faas.

Kwaliteitsplan

Het initiatief kwam voort uit graafwerk van D66-burgerlid Faas. In de jaarlijkse verantwoording van uitgaven ontdekte zij dat een ton voor onderwijsachterstanden beleid op de plank was blijven liggen. Beargumenteerd weliswaar, maar toch reden om een rondje langs de velden te maken. Zo kwam een plan van de samenwerkende kinderopvangen ter sprake. Een plan dat oorspronkelijk was afgewezen met de motivering “geen geld”. Dat ging er bij Liesbeth niet in. Ze werkte samen met GroenLinks-raadslid John Leijdekkers aan een voorstel om incidentele elementen uit het plan per direct te bekostigen. Dat voorstel komt nu tot wasdom middels het beschikbaar stellen van ruim 40.000 euro. Het kon rekenen op steun van de VVD als mede-indiener van het amendement en de overige partijen.

Details uit het plan

Na een eerdere (ambtelijke) afwijzing omarmde de wethouder het initiatief tijdens de raadsvergadering. Ze noemde het “een kans om nu iets te doen”. Met het bedrag kan men aan de slag met het scholen van pedagogische coaches in de methode SOS Kinderen en Emoties, faciliteren van voorleescoaches, voorzien in actuele themakoffers en evalueren en bekijken of de Peutermonitor een goede bijdrage levert aan VVE. “Een mooie inhaalslag om achterstanden ontstaan tijdens de pandemie weg te werken”, besluit Liesbeth.