Reactie D66 IJmond op RIVM-rapport

De inwoners van de IJmond hebben bovengemiddelde gezondheidsklachten als gevolg van de slechte luchtkwaliteit in onze regio, aldus de conclusie van het RIVM rapport dat woensdag 14 april jl. is gepubliceerd. De uitkomst van het onderzoek is in de ogen van D66 IJmond een eerste bevestiging van onze vermoedens dat de situatie zeer zorgelijk is en heeft een grote impact op onze inwoners. De noodzaak om snel adequaat op te treden en een oplossing voor een betere luchtkwaliteit af te dwingen is evident.

De zorgen, in met name Wijk aan Zee, over de gezondheidseffecten van de directe nabijheid van Tata Steel zullen met de resultaten uit dit rapport nog groter zijn geworden. De inwoners uit onze regio mogen verwachten dat de overheid haar grondwettelijke plicht nakomt om de gezondheid van haar inwoners te beschermen. Tegelijkertijd is Tata Steel een belangrijke werkgever voor onze zwaarbelaste regio maar de balans tussen economische en gezondheidsbelangen moet veel beter in evenwicht komen. De huidige milieuwetgeving biedt daartoe, zo is gebleken, onvoldoende mogelijkheden en beschermt de gezondheid onvoldoende. Dit zou naar de mening van de fracties van D66 in de IJmond wel zo moeten zijn.

De gezondheid van inwoners uit de IJmond mag niet langer structureel schade aan worden gedaan en moet beter worden beschermd. Daarom is het belangrijk om snel te komen tot wet- en regelgeving waarin de gezondheid wel centraal staat. Ook vinden wij dat er strengere normen en verdergaande instrumenten dan de wet voorschrijft moeten komen die de gezondheid van de inwoners van de IJmond op korte termijn beter beschermen. Wij pleiten voor een systeem waarin wetgeving de gezondheid beschermt en er door middel van vergunningen, toezicht en handhaving grenzen worden gesteld.

Daarnaast maakt het RIVM rapport onvolmaaktheden inzichtelijk die ook andere vervolgstappen vragen. Er is nog veel onduidelijk over de piekblootstellingen, met name de samenstelling daarvan, en de gevolgen voor de gezondheid van onze inwoners. Om een antwoord op dit vraagstuk te krijgen is meer onderzoek nodig. De onderzoekers geven aan dat daartoe een andere manier van gegevens verzamelen noodzakelijk is. Er is een groter, fijnmaziger en meer stoffen metend meetnet nodig om deze gegevens te kunnen verzamelen. D66 IJmond zal daarop bij de Provincie en de Rijksoverheid aandringen. De D66 fracties vinden ook dat de overheid transparant moet zijn en dat de gevonden (en andere) data openbaar moet zijn en beschikbaar voor iedereen.