‘Kunst in openbare ruimte maakt een wijk bijzonder’

Hij kwam van rechts, maar ging jaren geleden voor een meer linkse koers. Business controller Martijn Koopman (38) miste wat. ‘Rechts gaat te veel uit van de individuele verantwoordelijkheid: ‘Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten’. Dat spreekt mij niet aan. Er kunnen in het leven altijd dingen tegenzitten.’ Daarnaast bevalt hem de ruime aandacht van D66 voor natuur en groen.

Boerenzoon Martijn groeide op in de Wogmeer, een kleine polder bij Obdam, waar zijn ouders een veehouderij hadden. En hoewel hij zijn werkkring bij de Enkhui­zer Veredelaar van Groentezaden gewel­dig vond, koos hij drie jaar geleden toch voor het zelfstandig ondernemerschap. Vanwege de vrijheid en omdat hij prachtig vindt om een eigen bedrijf te runnen.

Nu werkt hij vanuit huis in de Broekpolder. Tot zijn verbazing is het beeld dat hij had van Beverwijk flink bijgesteld. Vroeger wilde hij hier ‘niet dood gevonden worden’, nu ‘ontdekt’ hij veel moois. Als inwoner van de Broekpolder pleit Martijn voor meer urban gym­mogelijkheden. ‘Dat mis ik nu echt. En o ja, ik zie met lede ogen dat de kunstwerken achteruitgaan. Jammer, want zij maken deze woonwijk bijzonder. Ik maak me dus sterk voor een beter onderhoud van de kunstobjecten in de openbare ruimte.’