Duiding verkiezingsuitslag 16 maart 2022

Allereerst wil ik aangeven dat onze lijsttrekker Brigitte van den Berg hier graag het woord had willen voeren, maar door de quarantaine verplichtingen lukt dat helaas niet. Vanaf morgen is zij weer beschikbaar voor fysieke afspraken en bijeenkomsten.

Peter Weel & Joy Half - Beeld: D66 Beverwijk

Dan naar de uitslag van de verkiezingen.

Wij willen allereerst SamenLokaal Beverwijk feliciteren met hun geweldige resultaat. Deze recordwinst is echt uitzonderlijk met ook veel stemmen op individuele kandidaten. De positieve en optimistische boodschap is aangekomen. SamenLokaal heeft de inwoners in alle wijken kunnen bereiken en inspireren en dat verdient een groot compliment.

Ook feliciteren we Vrij die van 2 naar 3 zetels is gegaan en Forum die met een zetel voor het eerst de raad in komt.

Zelf zijn we heel tevreden met het door ons behaalde resultaat. Ons optimistische geluid met zowel visie op de toekomst als oog voor de initiatieven vanuit de samenleving is ook aangeslagen. We houden stand tussen het lokale geweld, we zijn de tweede partij en hebben onze 4 zetels kunnen behouden met dank aan de inwoners van Beverwijk en Wijk aan Zee.

Wij begrijpen de teleurstelling van veel partijen die een zetel hebben moeten inleveren.

We willen graag met SamenLokaal samenwerken en geven hen daarbij expliciet het initiatief. We gaan graag in gesprek, waarbij we willen inzetten op bestuurlijke vernieuwing, de inwoner centraal en gericht op samenwerking met zowel de raad als met de regio.

Wij zijn de verkiezingen ingegaan met 5 kernthema’s

  • Bouwen aan groene en gezonde maakstad, we hebben zo snel mogelijk een gezonde leefomgeving nodig voor onze inwoners;
  • Ongelijkheid overbruggen door een fijnmazig netwerk van kansen;
  • Wonen en bewegen doen we groen en gezond, er is immers snelle actie nodig op de woningmarkt en we willen onze wijken leefbaar houden;
  • Een eerlijke en veilige stad, iedereen moet op de overheid kunnen vertrouwen en de basisveiligheid moet op orde worden gebracht;
  • Ruimte voor creatieve geesten en innovatie;

Wij hopen deze thema’s straks terug te zien in de toekomstplannen voor onze stad en ons dorp.