Zou deze nieuwe frisse Breestraat een voorproefje of zelfs een vliegwiel kunnen zijn voor andere economische schakels? Neem Tata Steel. Die opperde eerst om de CO2uitstoot onder de zeebodem op te slaan. Als econoom was ik niet verrukt van deze ‘oplossing’. Het productieproces werd hiermee niet veranderd, laat staan verbeterd. De gezondheid van de inwoners was er niet bij gebaat. Waar ik wel enthousiast van word, was de denktank, opgezet door FNV’er Roel Berghuis. Deze club heeft Tata Steel overtuigd om deze plannen te laten varen en om een nieuwe koers te kiezen. Tata heeft nu de ambitie om te produceren door middel van waterstof.
Het overstappen van Tata Steel op groene energie kan in de toekomst duizenden extra banen opleveren. Sterker nog: zo’n transitie kan de hele regio een enorme boost geven. Natuurlijk niet zonder een betere verbinding naar Beverwijk toe te realiseren. Daarnaast is het belangrijk dat de werknemers een plek hebben om te wonen. Twee zaken die wij vanuit D66 ambiëren en ondersteunen.
Extra economische bedrijvigheid kan ook de omslag inluiden naar een regio met meer kennis en opleidingen. Als het aan ons ligt wordt Beverwijk de groene maak regio van het toekomstige Nederland. Ambitieus en idealistisch? Vast, maar ik zit niet voor niks bij D66. Wij willen ons graag inzetten voor een groene, economisch sterke, opleidingsregio. Duurzaamheidscampus Beverwijk, hoe klinkt dat?!
Beverwijk de groene maakregio van Nederland? Waarom niet?!
Beverwijk staat bekend om de Bazaar, Tata Steel, het Brandwondencentrum en de meubelboulevard. Stuk voor stuk hotspots in de regionale economie, onmisbare schakels zelfs. In het centrum zelf beschouw ik de vernieuwde Breestraat als een echte aanwinst voor de stad. Ik vind ‘m mooi geworden! Nog mooier vind ik dat bij de herinrichting rekening is gehouden met de wensen van de inwoners. Zij hebben aan gegeven dat ze een groenere Breestraat verlangden.