“Werken aan heling en verbinding”
Voorafgaand aan het extra gemeenteraadsdebat op 12 november jl. stuurden de stadsdeelvoorzitters van Amsterdam gezamenlijk een brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.
De gehele brief is hier te downloaden. Hieronder vindt u ook de tekst.
Geachte leden van het college en leden van de gemeenteraad,
Als stadsdeelvoorzitters sturen wij u zelden een brief voorafgaand aan een debat. Dit doen wij dan ook niet lichtzinnig, wij kennen onze rol. Echter de verhalen die wij horen en de emoties die wij zien bij onze bewoners vragen dat wij u direct benaderen. Rondom de voetbalwedstrijd tussen AFC Ajax en Maccabi Tel Aviv FC vonden in Amsterdam provocaties, intimidatie en geweld plaats. De heftige gebeurtenissen hebben hun weerslag op alle bewoners in onze stad, en in het bijzonder de joodse en islamitische Amsterdammers. Terwijl velen de nadruk lijken te willen leggen op onze verschillen, heeft de stad volgens ons juist nu bakens nodig die ons eraan herinneren wat voor stad wij willen zijn: open, tolerant en veilig. U heeft hierin een betekenisvolle rol.
Het geweld van de afgelopen week en alles wat erover naar buiten kwam, heeft ons geschokt en voor veel ongeloof, verdriet en woede gezorgd onder vele Amsterdammers. Er is terecht veel aandacht geweest voor de gevoelens van angst, ontreddering en trauma’s uit het verleden die dit heeft losgemaakt bij onze joodse Amsterdammers. Wij hebben hier allen een aanhoudende plicht vanuit het verleden om dagelijks toe te werken naar een stad die geen antisemitisme kent.
Tegelijkertijd zien wij dat toen nog niet alle feiten bekend waren, in onze stad, in Nederland en op veel plekken in de wereld al stelling werd genomen en de schuldvraag werd beantwoord. Dit en de beelden van de avond hebben weer gezorgd voor gevoelens van angst, criminalisering en marginalisering onder onze islamitische Amsterdammers. Het legt een diepgewortelde pijn bloot van Amsterdammers die zich al decennia onzichtbaar voelen, die achtergesteld worden en als tweederangsburgers behandeld worden. Wij staan voor een stad zonder moslimhaat.
Beide groepen bewoners vragen zich af of ze nog veilig zijn als ze herkenbaar zichzelf zijn. Ook voelden beide groepen zich al lange tijd miskend in hun eigen zorgen en angsten. Toenemende moslimdiscriminatie en antisemitisme maken vrijwel alle Amsterdammers bezorgd en boos. In onze stad kan nooit plaats zijn voor gedragingen die ingaan tegen de waarden en principes van onze rechtstaat. Zulke gedragingen vragen altijd om normering en handhaving.
Wij voelen de pijn van de inwoners in onze stadsdelen. We ontmoeten mensen die huilen van ongeloof, angst en woede. In de stadsdelen hebben wij – samen met u – de moeilijke taak om verbindingen te helpen smeden, waar onbegrip en vervreemding nabij zijn. Al jaren bouwen wij op allerlei manieren bruggen tussen groepen, dit doen we samen met bewoners en maatschappelijke organisaties. De gebeurtenissen van de afgelopen week zetten veel van dat werk onder druk en doen de geboekte voortgang teniet.
Het geweld en de intimidaties van de afgelopen dagen en de berichtgeving erover zijn een voedingsbodem voor verdere verwijdering, tegenstellingen en strijd. Terwijl wij – samen met stadsdeelcommissies, bestuurscommissie, en u als college en gemeenteraad – dagelijks keihard werken aan een stad waarin iedereen zich veilig kan voelen en kansen krijgt zich te ontplooien. Het gevaar is dat we alleen luisteren naar de luidste roepers aan de uiterste kanten, of ons laten verleiden een kant te kiezen. Terwijl de meeste Amsterdammers en Weespers snakken naar nuance, begrip en ruimte om elkaar te vinden in de dingen die we gemeen hebben. Wij omarmen ál onze inwoners.
Wij als stadsdeelvoorzitters vragen u om de komende dagen voor ogen te hebben dat de woorden die u spreekt, bepalend zijn voor het welslagen van het werk, dat wij en alle anderen in de wijken en gemeenschappen dagelijks doen. De urgentie die wij nu voelen is om te werken aan verbinding en heling in onze stad.
Wij wensen u veel wijsheid in deze gespannen situatie en kijken uit naar het debat.
Hoogachtend,
Emre Ünver, Stadsdeelvoorzitter Nieuw-West
Bart L. Vink, Stadsdeelvoorzitter Zuid
Carolien de Heer, Stadsdeelvoorzitter Oost
Fenna Ulichki, Stadsdeelvoorzitter West
Amélie Strens, Stadsdeelvoorzitter Centrum
Brahim Abid, Stadsdeelvoorzitter Noord
Tanja Jadnanansing, Stadsdeelvoorzitter Zuidoost
Katinka Hilders-Van de Wetering, Voorzitter Bestuurscommissie Weesp