Natuur inclusieve landbouw in Almere

Door Ivar van Rijn
Ook dit kan in Almere, dankzij een burger initiatief & een motie van onder andere D66!

Begin September kregen wij in de Raad het plan “Buitenhout en Etalage Almere” gepresenteerd. In dit plan staat een ontwerp voor de etalage van Almere. Dit is ruwweg het gebied tussen de A6 en de tussenring tot aan de buitenring.

Natuur inclusieve, biologische landbouw

In dit plan wordt, door Talens & de stadsboerderij, een beeld geschetst van natuur inclusieve, biologische landbouw. Een stuk begraasd bos, open plekken natuur, en gewassen waar vogels, insecten & zoogdieren kunnen schuilen. Deze kavels zijn, als deze plannen doorgaan, met recht “de etalage van Almere”. Naast deze landbouw bestemming hebben de initiatiefnemers ook aangegeven dat recreatief medegebruik ook mogelijk. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als in de toekomst Almeerse schoolkinderen hier zien wat er allemaal mogelijk is binnen de landbouw!

Denken in mogelijkheden

Deze vorm van landbouw is in de tijden van een stikstofcrisis een mooi voorbeeld van denk in mogelijkheden. Dat deze boerenbedrijven in deze tijd zo een stap willen maken, kan dan ook alleen maar enthousiast worden onthaald door de raad.

In gesprek met indieners en verder uitwerken

Op 28 September heeft de raad dan ook in meerderheid een motie aangenomen van D66, CDA, VVD & PVV om dit initiatief te omarmen, en zo snel mogelijk met de indieners in gesprek te gaan en dit verder uit te werken.

Dit zijn voor mij de onderwerpen die het werken in de raad leuk maken:

  • We geven duidelijkheid aan deze boeren, die nu in onzekerheid zaten over de toekomstige bestemming van hun grond.
  • We pakken een plan op dat door inwoners van Almere wordt ingediend: zo dichtbij kan politiek zijn!
  • We zetten dit stukje almere mooi op de kaart!

Heb jij ook goede ideeen voor Almere? Laat je horen!