De kansen van duurzaam

Beeld: D66 Aalten-Dinxperlo

De energietransitie, het produceren van voedsel, uitbreiding van natuur en woningbouw zijn grote ruimtevragers. Het moment om te handelen is nu. D66 wil dat dit vanuit een natuurinclusief standpunt gebeurt. We zien ook veel kansen in multifunctioneel ruimtegebruik zoals energieopwekking in combinatie met bijvoorbeeld recreatie en voedselproductie. De puzzel wordt steeds complexer, D66 neemt verantwoordelijkheid om deze puzzel te leggen.

Streef naar circulaire landbouw

De weg naar kringlooplandbouw zal ingrijpende gevolgen hebben. Landbouw zal meer biologisch worden, er komt minder ruimte voor de intensieve veehouderij en het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt afgebouwd, ook vanwege de volksgezondheid. Aandachtspunten hierbij zijn het herstel van bodemkwaliteit, betere waterhuishouding en inperking van uitstoot. Dit zal noodzakelijkerwijs leiden tot een inkrimping van de veestapel. D66 stimuleert de overgang van intensieve landbouw naar kringlooplandbouw. Voedselproductie hoort bij de Achterhoek, maar dan wel een vorm van die past bij de omgevingskwaliteiten. Daar waar we kringlooplandbouw kunnen stimuleren en faciliteren, doen we dat.

  • Stimuleren van korte voedselketens, door boerderijwinkels en lokale (overdekte) voedselmarkt.
  • Boeren ondersteunen om tot een eerlijk product zoals biologisch of twee- of driesterrenvlees te komen.

Zorg voor herstel van de biodiversiteit

We zien een enorme achteruitgang van soortenrijkdom, zowel bij flora als fauna. Inheemse dieren en planten hebben het moeilijk. De negatieve invloed van de mens is hierbij overduidelijk. Bevordering van biodiversiteit zal ook bijdragen aan de uitstraling van onze gemeente als toeristische trekpleister voor fiets- en natuurliefhebbers en als aantrekkelijke vestigingsplaats. Kruidenrijke bermen, houtwallen, houtsingels, lanen en bomenrijen verdwijnen te vaak volgens D66. Het resultaat is een steeds kaler en minder aantrekkelijk landschap. Aan deze negatieve ontwikkelingen moet een einde aan komen.

  • Bewoners en organisaties uitdagen om zelf op duurzame wijze groen te beheren of te adopteren.
  • Grootschalig hagen en houtwallen aanleggen of herstellen in het buitengebied.

Tegengaan van verdroging

Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en aanpassen aan een veranderend klimaat gaan hand in hand. De afgelopen paar jaren heeft de problematiek van droogte afgewisseld met heftige buien dit heel duidelijk gemaakt. Zonder verandering zullen de gevolgen van droogte steeds duidelijker worden: magere of zelfs mislukte oogsten, afstervende beplanting en schade aan woningen.
Het in toenemende mate onttrekken van grondwater en het daardoor dalende grondwaterpeil vormt een bedreiging. Waterbeheer verdient urgentie volgens D66. Daarbij ligt de nadruk op het ontwikkelen en uitvoeren van hoge ambities en op scherpe keuzes durven maken.

  • Inzetten op meer natte natuur met hogere grondwaterstanden.

Nu handelen voor de energietransitie

D66 staat voor een energietransitie waarbij de gemeente echt de leiding neemt als sturende procesregisseur en daarbij de inwoners helder informeert en vanaf het begin volwaardig laat deelnemen. Veel duurzame energie zal komen van wind op zee, maar de vraag naar energie zal in de toekomst hoog blijven waardoor ook lokaal duurzame energieopwekking nodig is. Wind op zee voor landelijk grootschalig gebruik en om voldoende duurzame energie te hebben voor de piek in de winter. Lokaal opgewekte duurzame energie voor lokaal verbruik in woningen, gebouwen en voor mobiliteit.

  • Ga sneller dan klimaatakkoord, maar het eerlijke verhaal is dat 2030 te snel komt voor een energieneutrale regio.
  • Gerichte aanpak voor het tegengaan van energiearmoede.

Ons energielandschap

D66 is trots op de groene Achterhoek. De energietransitie leidt tot een transformatie van ons landschap. De basis is en blijft de lokale kwaliteit van de omgeving. Tegelijkertijd loopt D66 er niet voor weg te erkennen dat de energietransitie leidt tot een ruimtelijke verandering. De basis van deze verandering is redelijkheid. Het Achterhoeks energielandschap laat zich samenvatten onder twee noemers: enerzijds energieopwekking, anderzijds het vastleggen van CO2. D66 staat open voor alle technieken, maar ziet windmolens, zonneparken en zon op dak als de best beschikbare technieken van dit moment. Het streven is clustering van windmolens en zonneparken.

  • Combineer een zonnepark en nieuwe windmolens in ‘t Goor, in een publiek private samenwerking.
  • Ga aan de slag met een groot Achterhoeks bos voor CO2-opslag en toerisme.

Nu aan de slag met aardgasvrij wijken

De gemeenten hebben een nieuwe regietaak gekregen om alle huizen en bedrijfsgebouwen voor 2050 aardgasvrij te maken. Om deze nieuwe taak uit te voeren zal de gemeente hiervoor een robuuste organisatie moeten opbouwen. Gun bewoners de ruimte en tijd, ga snel in gesprek en los problemen in een wijk op. Een mogelijkheid om in gesprek te gaan is de “wijkbegroting”. In de huidige plannen wil de gemeente met 1000 woningen voor 2030 aan de slag. Landelijk wordt geadviseerd om in de komende 8 jaar ongeveer 2400 huizen aardgas vrij te maken. D66 wil geen halve ambities en niet doorschuiven naar de toekomst.

  • Borgen dat iedereen mee kan doen met het aardgasvrij maken van de woning.
  • Stop met doorschuiven naar de toekomst: in 2030 20% van de woningen aardgasvrij.
  • Wooncorporatie moeten versneld huizen met rode E-, F- en G-labels aanpakken.

Stimuleren van verduurzaming door inwoners en bedrijven

D66 wil naast een wijkgerichte aanpak ook actief autonome verduurzaming via een doelgroepenaanpak stimuleren. Inwoners zijn over het algemeen wel bereid om hun huizen te verduurzamen. Echter, hierbij spelen de kosten versus opbrengsten een belangrijke rol. Terugverdienperiodes van meer dan 10 jaar zijn dan veelal niet acceptabel. Naast algemene stimuleringsregelingen zijn er ook gerichte, lokale instrumenten nodig voor eigenaren en huurders om het rendement op duurzame investeringen te vergroten. Zoals een groene heffingskorting op de OZB of een gemeentelijke subsidie.

  • Stimuleer verduurzaming door inwoners en bedrijven met een brede waaier van advies en subsidies.
  • Verkort de terugverdientijd door gemeentelijke groene subsidies en kortingen op OZB.

De gemeente als lichtend voorbeeld

De gemeente moet een inspirerende trendsetter worden en niet alleen laaghangend fruit plukken, zoals zonnepanelen op sporthallen plaatsen. Ook lastige verduurzamingsopgaven moeten met prioriteit en durf aangepakt worden. Als inspirerend voorbeeld kan het monumentale gemeentehuis energieneutraal gemaakt worden! Verenigingen die subsidie van de gemeente ontvangen willem we actief sturen om concrete duurzaamheidsmaatregelen nemen. Met schoolbesturen concrete afspraken maken over het energieneutraal maken van schoolgebouwen, inclusief goede ventilatie en koeling op warme dagen.

  • In de komende 15 jaar alle gemeentelijk vastgoed energieneutraal maken, ook het monumentale gemeentehuis.